Advokatfirman Vinge har tagit ett innovativt grepp och bjuder nu in den senast anställde medarbetaren till varje ledningsgruppsmöte. Martin Svanberg var fortfarande provanställd när han i januari fick sitta med i ledningsgruppen och därmed inviga ”The Seat”, en specialtillverkad stol för den senast anställde på Vinge. Hittills har åtta nyanställda medarbetare tagit plats i ledningsgruppen.

Vinge har tillsatt en extra plats i ledningsgruppen för den senast anställde. Genom att vid varje nytt ledningsgruppsmöte inkludera en ny medarbetare, hoppas ledningen få in nya perspektiv och idéer. Den 22 januari 2019 var det premiär och Martin Svanberg var först ut.

– Jag kunde inte ha tänkt mig en bättre start. Det blev en riktigt positiv upplevelse eftersom alla var genuint intresserade av det jag hade att säga och det fanns gott om tid att ställa frågor och diskutera. Att involvera den senaste anställde i ledningsgruppen tycker jag visar prov på företagets nytänkande och viljan att medarbetare ska kunna få vara med och påverka.

På ledningsgruppsmötet fick Martin en djupare förståelse för verksamheten och vad som krävs för att driva en framgångsrik affärsjuridisk advokatbyrå.

– Allt var väldigt transparent. Innan mötet fick jag tillgång till allt material och kunde se tillbaka på vad som diskuterats på tidigare möten. Väl på mötet hade jag också fått en egen punkt på agendan, där jag hade fått ett antal frågor att besvara och prata kring. Jag kände framförallt att jag kunde bidra med mitt utifrånperspektiv i egenskap av att ganska nyligen ha varit student, säger Martin och fortsätter:

– I ett längre perspektiv tror jag att The Seat-initiativet kommer att kunna föra in mycket nya tankar och åsikter.

Tre stolar har specialtillverkats och står på Vinges kontor i Malmö, Göteborg och Stockholm. I samband med lanseringen gjordes en film om ”The Seat”, där Martin också medverkar.

– Förutom att vara med i filmen har det varit mycket kul som hänt runtomkring. Tillsammans med vår vd Maria-Pia Hope fick jag bland annat gästa Juridikpodden med Mårten Schultz, säger han.

Martin är sedan augusti 2018 biträdande jurist på Vinges Malmökontor. Redan under andra terminen på juristprogrammet knöt han kontakt med byrån och började arbeta extra i Vinges Talangpool. 

Martin har efter det hunnit med att vara både sommarnotarie och delta i Vingeveckan, där ett trettiotal studenter från Sveriges samtliga juristprogram får en gedigen inblick i vad en affärsjurist på Vinge gör i sitt arbete. Vingeveckan innebär fyra intensiva dagar med föreläsningar, case-övningar, presentationer och sociala aktiviteter. 

– Jag skrev också min examensuppsats på Vinge, så kallad uppsatspraktik. Det innebär att du får ett eget kontor, blir placerad i en arbetsgrupp precis som om du varit nyutexaminerad och får sedan fördela din tid mellan avlönat arbete och skrivande. När jag väl började som biträdande jurist så var det bara att fortsätta där jag lämnade. Jag behöll till och med samma kontor. Uppsatspraktik är något jag verkligen kan rekommendera, säger Martin och fortsätter:

– Att jag hamnade på just Vinge beror på att jag ville arbeta med affärsjuridik på en av de främsta byråerna och hade tur som hamnade rätt direkt. Fantastiska kollegor, en avslappnad kultur och en plats där du tillåts vara dig själv är tre starkt bidragande orsaker till att jag trivs så bra som jag gör.

Martin har ett ben i bank- och finansgruppen och ett i aktiemarknadsgruppen, vilket innebär att han arbetar med allt från kapitalanskaffning till upprättande och förhandling av olika låneavtal.

– Kombinationen av att få arbeta med stora och komplexa uppdrag med väldigt kompetenta kollegor, och även hitta på roliga saker tillsammans tycker jag är oslagbar. Vi har till exempel ett träningsnätverk där Vinge och PwC bjuder in sina klienter för att regelbundet träna tillsammans inför genomförandet av Toughest – Nordens största hinderbanelopp.

Träning är även ett intresse för Martin på fritiden och i år har han bland annat genomfört En Svensk Klassiker. Det innebär att han skidat Vasaloppet, cyklat Vätternrundan, simmat Vansbrosimmet och nyligen sprungit Lidingöloppet.

– Det hela började med att jag följde med ”svärfar” och hans bror på ett träningsläger i Mora i början av 2018. Med tanke på att det var första gången som jag åkte längdskidor tyckte jag att det gick förvånansvärt bra och råkade under en middag nämna att jag försökt få tag på en biljett till Vasaloppet. Några minuter senare hade ”svärfar” fixat en biljett till mig, varpå jag drabbades av lite smått panik. Att åka Vasaloppet var dock en helt unik upplevelse. Direkt efter målgång bestämde jag mig för att åka i år igen, och även ta mig an övriga delar av Klassikern, säger Martin och fortsätter:

– Nu lutar det åt att vi på Vinge ska cykla Vätternrundan nästa år – det kommer bli grymt!

Läs mer på vinge.se/karriar