JobbKarriär

Carnegie storsatsar på hållbarhet

By februari 22, 2021oktober 1st, 2021No Comments

Finansbranschen har en spännande roll i den gröna omställningen i samhället. När kapital fördelas, både mellan och inom sektorer utifrån hållbarhetsparametrar, så ökar pressen på företagens omställningsarbete. 

Vi är en kunskapsbank och genom vårt arbete kan vi hjälpa våra kunder att investera mer hållbart, säger Lena Österberg, Head of Sustainability research and strategy på Carnegie Investment Bank. 

Carnegie är Nordens ledande investment- och privatbank. De är experter inom allt från kapitalanskaffning, analys, aktiemäkleri samt förmögenhetsrådgivning. 

– Förr i tiden fokuserade branschen mest på pengar, men inte lika mycket på kultur. Kultur är otroligt viktigt för trivsel. Om man inte skapar en bra kultur så kommer folk att söka sig bort, säger hon. 

Lena Österberg vet vad hon pratar om. Hon har varit på Carnegie i 12 år och under de senaste sex åren har hon som analyschef arbetat med att integrera hållbarhetsperspektivet i bolagets analysarbete. Den 1 januari klev hon in i rollen som Head of Sustainability research and strategy. Det är en nyinrättad tjänst fokuserad på att integrera environment, social and governance, ESG, i all rådgivning på Carnegie – och ett led i en utökad satsning på hållbarhet inom bolaget.

– Vi insåg tidigt vikten av att integrera ESG i vårt grundläggande analysarbete. Carnegie har byggt upp ledande kunskap och erfarenhet inom ett område som kommer att fortsätta att öka i betydelse för såväl våra kunder som samhället i stort. Genom att etablera ESG som ett eget analysområde höjer vi nu ambitionsnivån avsevärt inom hållbarhetsfrågan i vår rådgivning, säger hon. 

Lena Österberg har även tagit fram Carnegie Sustainability Award samt Carnegies Nordiska hållbarhetsguide. Hon betonar att det är viktigt de kan hjälpa nya och snabbväxande bolag med spännande teknik att hitta kapital samt bidra till finansieringen av etablerade branschers gröna omställningsarbete. 

– Är man intresserad av hållbarhetsfrågan och ekonomi så är finansbranschen rätt ställe att vara på just nu. Det finns mycket att göra och genom vår kunskap inom hållbarhet kan vi vara med och påverka företag samt investerare – och verkligen göra skillnad, säger hon. 

Det som har gjort att Lena Österberg har stannat kvar i finansbranschen sedan 1990-talet är just de utmaningar som följer med samhällets utveckling.

– Jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. Det händer saker hela tiden vilket gör att man aldrig tröttnar. Ingen dag är den andra lik, säger hon.

www.carnegie.se