JobbKarriär

Sju frågor – om karriärsklättring

By april 13, 2021juni 18th, 2021No Comments

Denna artikel innehåller reklam

Med ett påtagligt driv och en tydlig nyfikenhet har Pernilla Nors, 33, gått från student på Lunds Universitet till Managing Partner på Advokatfirman Glimstedt i Östergötland. För oss berättar hon om hur hon trots sin unga ålder kommit långt i karriären och om vad hon tror är betydande i jakten på framgång. 


Till att börja med Pernilla, berätta om dina upplevelser av Glimstedt som byrå? 

– Glimstedt för mig är en mycket personlig, gemytlig och trevlig advokatbyrå – egentligen allt vad jag inte trodde fanns när jag var student och absolut inte skulle bli advokat. Jag trivs verkligen här, både när det kommer till juridik och företagande. 

För de som inte är bekanta med Glimstedt Östergötland – kan du berätta om hur det är där? 

– Glimstedt Östergötland är en del av Glimstedt, tillsammans är vi fler än 250 medarbetare, varav cirka 200 jurister. Östergötland utgörs av våra kontor i Norrköping och Linköping, här är vi för närvarande totalt 25 personer, varav på 17 jurister. Övrig personal är ekonomer och administrativa assistenter. Linköpingskontoret är bemannat med fyra personer. Och vi är ungefär lika många kvinnor som män i ett åldersspann från 27 till 67 år. Advokatfirman har funnits i Norrköping sedan 1935 och sedan 1998 under Glimstedts flagg. Vi är i mångt och mycket många små- och medelstora företags husjurist och hanterar allt inom affärsjuridik och den ekonomiska familjerätten. Vi har tre konkursförvaltare och flera advokater specialiserade på bland annat kommersiella tvister, företagsöverlåtelser och fastighetstransaktioner. 

Den 1:e september tillträdde du som Managing Partner, kan du berätta mer vad den rollen innebär? 

– Jag har alltid haft en drivkraft att hålla i många trådar och en strävan efter att allt kan bli ännu bättre. Med mitt stora engagemang för Glimstedt som byrå har det känts jättespännande att ta över rollen som Managing Partner. Mer konkret innebär mitt jobb att jag har ett verkställande ansvar över alla frågor som berör verksamheten, personal och strategisk organisation. 

Men för att backa bandet, hur har din karriärväg sett ut? Från studier till i dag. 

– Jag flyttade från de småländska skogarna till Lund och började läsa juridik direkt efter min studentexamen. Tänk regnställ och ryggsäck möter kappa och Louis Vuitton-väska. Jag hade arbetat hela gymnasietiden på Intersport och fortsatte med det under hela universitetstiden. Innan specialkurserna bodde jag i Tyskland i sex månader och praktiserade dels på en turistbyrå, dels på åklagarkammaren, allt via egna kontakter från föreningslivet. Därefter avslutade jag min juristexamen och arbetade ett år på en juristbyrå i Malmö. Jag kände dock att jag ville vidare och lockades av att sitta ting. Jag fick en plats som notarie vid Norrköpings tingsrätt där jag trivdes fantastiskt bra. På rekommendation från en rådman blev jag uppringd av Glimstedt Östergötland och fick komma på intervju – som gravid i vecka 36! En lunch, en intervju och en förlossning senare skrev jag på anställningsavtal med Glimstedt och började arbeta efter ungefär ett år som föräldraledig. På Glimstedt har jag gått från biträdande jurist till advokat, konkursförvaltare, delägare och nu Managing Partner. 

Du har trots din unga ålder redan kommit långt i karriären, vad tror du har varit nyckeln till framgång? 

– Att jag har en mycket stark vilja och är prestigelös samt en mycket god känsla för service. Jag är nyfiken och inte rädd för att fråga eller ge uttryck för egna tankar, vilket alltid ger utrymme för givande diskussioner. Jag har heller aldrig tagit något eller någon för givet. Jag har också förmånen att få arbeta tillsammans med många kompetenta och engagerade kollegor.

Vad har du för framtidsplaner karriärmässigt? 

– Jag är där jag vill vara och vill satsa allt på min roll som Managing Partner, kombinerat med advokatverksamhet. Tillsammans med mina arbetskamrater vill jag utveckla och effektivisera vår verksamhet. 

Och till alla studenter som strävar mot samma mål som du, vad har du för råd? 

Jag vill, jag kan, jag ska”. Det har på något sätt blivit mitt motto i livet tillsammans med ”Hur svårt kan det vara?!

– Ge dig inte! När jag var liten sa jag ofta ”jag vill, jag kan, jag ska”. Det har på något sätt blivit mitt motto i livet tillsammans med ”hur svårt kan det vara?!”. Vårda också din familj och fritid ömt och sluta inte med din hobby.


Pernillas tre karriärstips! 

– För en karriär som advokat är mitt första tips – sitt ting! Det är otroligt givande och roligt. Dessutom står det högt i rang hos rekryterande arbetsgivare. 

– Ge dig inte! 

– Att vara trevlig lönar sig alltid. Kontakter är guld värda. 

Läs mer på glimstedt.se/karriar/uppsatspraktik

Text: Emma Castman,