Vad är det egentligen som gör en del människor mer framgångsrika än andra? Till viss del kan det bero på vilka förutsättningar vissa har och vilken familj de fötts in i, eller till och med på ren slump. Men faktum är att det finns vissa beteenden som framgångsrika människor delar. Med andra vanor och en annan inställning är det möjligt att också få ett annorlunda resultat. Men vad gör då framgångsrika människor som andra inte också gör? 

1. Lever med annorlunda vanor

En strategi för att lyckas bättre handlar om att skapa andra rutiner. Framför allt verkar det handla om att handskas annorlunda med morgnarna och att ha en tydlig plan att följa när du vaknar upp. De senaste åren har flera framgångsrika personer berättat om hur tidigt de stiger upp tidigt och startar dagen med ett träningspass, för att kroppen och hjärnan ska komma igång ordentligt. Att tidigt på dagen göra saker som ger oss bekräftelse på att vi är effektiva, klarar saker och lyckas med det vi gör verkar också vara en bra strategi för att få en positiv kraft som kan bära genom resten av dagen. 

2. Följer sin passion

En gemensam sak som går att hitta hos i stort sett alla framgångsrika människor är att de följer sin passion. De gör inte det sådär lagom mycket, utan lägger mycket kraft på att bli bäst. Det räcker inte med att bli halvbra eller ha det som ett avslappnande fritidsintresse. De satsar högt, oavsett om det handlar om att bli det bästa företaget inom en bransch, att bli bäst på att spela poker online, eller skriva den låt som streamas flest gånger. 

3. Räknar med motgångar

Även om framgångsrika människor satsar högt och vill bli bäst räknar de samtidigt med att det finns en chans att de kommer misslyckas. Att vara inställd på att problem kommer dyka upp är lika bra, eftersom de brukar göra det förr eller senare. Den som är förberedd på det kan också ha lättare att handskas med det. Att bli framgångsrik är aldrig en helt rak väg uppåt, utan en resa som går både upp och ner, där motgångar kommer med jämna mellanrum. När de kommer är det viktigt att inte ge upp, utan veta att det är helt naturligt.

4. Ger hjärnan utmaningar varje dag

Att hålla igång hjärnans kreativitet och träna den i att hitta nya lösningar kan vara avgörande om du behöver vara den som kommer med nya idéer eller se det någon annan missat. Vägar till framgång kan se olika ut, så det är inte alltid just de egenskaperna är avgörande, men de skadar sällan att ha. Ett enkelt sätt att tvinga hjärnan att söka nya lösningar är att hela tiden ändra på hur du gör saker. Till exempel kan det handla om att borsta tänderna med den andra handen eller ta en annan väg till jobbet. Det blir ett sätt att programmera om hjärnan så att den börjar utgå från att den måste hitta nya sätt att göra saker hela tiden, istället för att falla in i det slentrianmässiga. På det sättet blir den mer kreativ.

5. Jobbar hårt

Det kanske låter som självklara saker, men de som blir framgångsrika jobbar nästan alltid väldigt hårt. Det är inte alltid det finns plats över för familj, vänner eller andra intressen. Att ge sitt projekt allt som finns att ge, kan vara en förutsättning för att nå framgång. För vissa känns det värt det, att satsa och ha en chans att lyckas. För andra känns det som ett för högt pris att betala.