Det kan bli riktigt varmt i Sverige på sommaren. Dessutom finns det rapporter som säger att det här kan bli trenden under kommande år. Oavsett om det kommer att bli varmare somrar framöver eller bara riktigt hett någon vecka här och där är det en fördel att ha ett system som kan fungera både värmande och kylande. Det är precis vad du kan få med en modern luftvärmepump som du installerar i likhet med en luftkonditionering.

Luftvärmepumpen som luftkonditionering

Den energi som finns i luften och som kan användas för uppvärmning av ett hus kan också användas tvärtom. Det här är så smart och något som har gjort livet lättare att leva för många under senare svenska somrar. 

Även om det bara blir någon vecka eller två med olidlig hetta är det väl värt att ha ett system som utöver uppvärmning ger kylning av husets luft. De där två veckorna blir ju helt annorlunda när huset är svalt och behagligt. Att dessutom kunna använda en luftkonditionering som är miljövänlig är verkligen inte dumt.

Samma enhet som sitter på väggen och värmer luften på vintern kan alltså kasta ut kall luft på sommaren. Det är inte svårt att använda systemet och det hela ser ut precis som en vanlig luftkonditionering.

Luftvattenvärmepumpen kan också kyla ner luften

När du satsar på en bra värmepump där du har en enhet som du hänger på väggen i huset ingår kyleffekten för det mesta som en naturlig del av systemet. Men om du väljer en luftvattenvärmepump kan det hela se lite annorlunda ut.

Med en luftvattenvärmepump kommer ju värmen att spridas med vatten i huset. Vattnet som värms upp skickas vidare till vattenburna element, till golvvärme och även till tappvattnet. För att kunna kyla luften i hemmet med detta system kommer det att krävas tillbehör.

Det behövs en fläkt som skickar ut den kylda luften. Beroende på det märke som du väljer kan det här finnas som enkla tillbehör som går att installera från start utan någon större kostnad. Det är förstås viktigt att du tar reda på detta innan du beställer.

Hitta bästa värmepumpen för ditt hem

Olika hushåll har olika förutsättningar. Det innebär att olika luftvärmepumpar kan vara mer eller mindre lämpliga. Det handlar inte bara om att se på kostnad för värmespridningen. Du bör också vara medveten om att olika typer av pumpar kan ge olika nivåer av luftrening.

För att hitta den bästa pumpen då du vill värma och kyla luften i ditt hem med den ska du rådgöra med experter. Beskriv din hemmiljö och vilka mål du har med din luftvärmepump. Du bör få förslag på olika möjligheter samt deras för- och nackdelar.

Välj det system som kyler på ett effektivt sätt men som samtidigt innebär en kostnad som du har råd med. Tänk framåt och räkna in de besparingar du kan förväntas få med din luftvärme- eller luftvattenvärmepump. Ta också reda på vad det hade kostat med en vanlig luftkonditionering innan du beställer!

Leave a Reply