En idrottares lön kan vara allt ifrån småpengar till enorma summor. Beroende på vilken sport man utövar och på vilken nivå, kan ett par säsonger resultera i att man aldrig mer behöver arbeta.

Forbes listar årligen de 100 rikaste sportstjärnorna i världen och topp 10-listan har de senaste åren varit relativt oförändrad, bortsett från att årets förstaplats gick till en man som inte ens kom in på topp 100 året innan.

De topp 10 rikaste idrottarna

Vad som är intressant med årets lista över de rikaste idrottarna är att förstaplacerade Floyd Mayweather inte ens var med på topp 100-listan förra året. Tack vare den ödesdigra boxningsmatchen som hölls mellan honom och MMA-utövaren Conor McGregor i augusti 2017 lyckades han tjäna in hela 285 miljoner USA-dollar, vilket i runda slängar är 2,6 miljarder kronor. Långt bakom honom kom fotbollsspelarna Lionel Messi och Cristiano Ronaldo på andra och tredjeplats med 111 och 108 miljoner USA-dollar (ca. 1 miljard respektive 98 miljoner kronor). De två konkurrenterna har funnits med på topp 10-listan flera gånger under sina karriärer, varav båda har innehaft förstaplatsen. Enligt siffrorna i kategorin för odds fotboll ser Ronaldos nya lag Juventus ut att vinna den italienska ligan nästa år med oddsen 1.22. I och med sitt nya klubbkontrakt och en eventuell ligaserie kanske han kan ta sig på upp på Forbes förstaplats igen.

De topp 10 rikaste idrottskvinnorna

Inte en enda kvinna fanns med på topp 100-listan, vilket har skapat heta debatter inom flertalet sporter om att damernas löner både måste ökas samt att deras sporter måste uppmärksammas mer. Trots att de missade topp 100-listan är det ändå stora summor som kvinnorna har tjänat in, varav 9 av 10 på topp 10-listan utövar någon form av racketsport.

Serena Williams toppar damlistan. Hon har tjänat in en rejäl summa på 165 miljoner kronor genom både tennisen, sponsorkontrakt och sitt företagande. Efter henne följer konkurrenterna Caroline Wozniacki med 118 miljoner kronor och landsmaninnan Sloane Stephens med 102 miljoner kronor. De enda på listan som inte är tennisspelare är sjundeplacerade PV Sindhu (77 miljoner kronor) från Indien och den niondeplacerade amerikanskan Danica Patrick (68 miljoner kronor). PV Sindhu är flerfaldig segrare i badminton och vann sin första OS-medalj 2016. Patrick är i sin tur en mycket hyllad racerförare, som bland annat blev den första kvinnan att vinna ett IndyCar-lopp 2008.

Reklamkontrakt och sponsorer

Prissummorna för att vinna en liga, ett mästerskap eller liknande kan vara enorma stora. Ändå kommer de största delarna av idrottsstjärnornas inkomster från deras sponsoravtal. Flera fotbolls- och tennisspelare har ställt upp som modeller och de kan vara med och designa produkterna som de använder i sina respektive sporter. Vissa har även egna klädmärken, parfymer och hudvårdsprodukter. Några har till och med skrivit böcker om sina karriärer – även om detta brukar vara något som de flesta sparar till dess att de har lagt fotbollskorna, hockeyklubborna eller racketet på hyllan.

Leave a Reply