Spotify vill slippa Apples skatt och anmäler nu bolaget till EU:s konkurrenskommissionär för hur de hanterar Appstore.

Spotifys grundare Daniel Ek uttalar sig om detta i ett blogginlägg.

– De agerar både som spelare och domare för att medvetet begränsa andra app-tillverkare, skriver han.

Han menar att Apple ger sig själv orättvisa fördelar. Detta då de bland annat tar ut en andel på 30 procent varje gång inköp görs via Apples system, vilket genererar till att priserna på Spotify premium-abonnemang blir högre än för konkurrenten Apple Music.

– Vi vill inte ha någon specialbehandling. Vi vill bara ha samma behandling som många andra appar på App Store, som Uber eller Deliveroo som inte är utsatta för Apples skatt, fortsätter han.

I en kravlista skriver Daniel Ek bland annat att bolaget vill att:

– Appar ska konkurrera på ett rättvist sätt och inte beroende på vem som äger App Store. Alla ska lyda under samma regler och restriktioner – inklusive Apple Music.

– Konsumenter ska kunna välja betalsystem och inte “låsas in” eller tvingas att använda system som Apples med diskriminerande avgifter.

– Appbutiker bör inte ha rätt att kontrollera kommunikationen mellan tjänster och användare och bör inte kunna införa orättvisa begränsningar för marknadsföring som gagnar konsumenter.

Avgiften som Apple tar ut vid köp på Appstore har länge varit ett hinder för Spotify att konkurrera på lika villkor. 2016 sänkte Apple avgiften till 15 procent – men det gäller bara när abonnemangen är mer än ett år gamla.

– Det är en fin gest, men det löser inte kärnan av problemet med ’Apple-skatten’ och deras betalsystem, sa Jonathan Prince, dåvarande global kommunikationschef på Spotify när avgiften sänktes.

Leave a Reply