Ja, du läste rätt. Vem har inte hört att det var badkaret som avgjorde lägenhetsvalet? Men visste du att denna njutningsfulla icke-aktivitet dessutom bränner kalorier och sänker blodtrycket i nivå med en cykeltur? Så är det, i alla fall om man ska tro forskaren Steve Faulkner vid Loughboroughs universitet i Storbritannien. Han har nämligen jämfört badkarsbadande med power walks och cykling och kommit fram till synnerligen intressanta resultat, inte minst för oss frusna, badkarsbads-älskande nordbor.

Studiens resultat är inte att ta miste på. En timme i badet kan jämföras med en halvtimmes cykeltur, eller en powerwalk (!). Men det är klart. När det kommer till kritan är det kanske trots allt inte kaloribränning vi tänker på när vi, frusna och lite trötta efter en lång arbetsdag, eller ömma i kroppen efter träning, suktar efter ett långt, härligt, varmt bad.

Faktum är kanske att vi tänker alldeles för mycket och känner för lite. Själva idén med badkarsbad är ju att unna sig att släppa alla tankar, läsa en bra bok, eller inte. Njuta av en stunds ro. Känn efter vilken typ av badkars-badare just du är och låt dig inspireras på lättnavigerade Buildor.se som har ett brett utbud av olika badkarsmodeller.

Frågan är vilken modell, storlek och design man vill ha. Well, smaken är som baken! Badkar med raka eller rundade kanter, med stilla vatten eller bubbel, hörnbadkar, rektangulärt eller asymmetriskt, fristående eller platsbyggt? Valen är visserligen många och kanske inte helt självklara. Då är det viktigt att lätt kunna navigera sig fram till de mest intressanta modellerna och att bilderna är bra, informationen tillräcklig och såklart, att det är prisvärt. Kaloribränning i all ära. Att bada badkar är enligt vissa inget mindre än en konstform.

Vad som är allra viktigast för den där perfekta stunden i badkaret varierar ju förstås från person till person. Vad är viktigast för att din badstund ska bli så avkopplande som möjligt? Skummet, bubblorna, det nästan skållheta vattnet mot den kalla huden, en spännande deckare, sällskapet eller de levande ljusen intill? Oavsett vilket badkar man i slutänden väljer, kan man vara säker på att det är en investering i egentid, njutning, värme, stillhet och vardagslyx. Och dessutom alltså, som en liten bonus, kommer badandet även att skynda på kaloribränningen. Den värdefulla njutning som ett badkar ger, mitt i vardagens stundvis kaotiska, ofta hektiska tillvaro, kan knappast överskattas.

Leave a Reply