Lärorikt, roligt och utvecklande. Så beskriver Clara Ericsson sin tid som Summer Trainee på Roschier Advokatbyrå sommaren 2016. 

– Det var en mycket positiv upplevelse. Jag växte även i rollen som jurist, säger hon. 

Clara Ericsson hade precis avslutat sin sjätte termin på juristprogrammet vid Uppsala Universitet när hon gjorde sig redo för att ta det första klivet ut i branschen. Sex veckor som Summer Trainee på Roschier Advokatbyrå väntade – och det skulle visa sig att hon hade hamnat på helt rätt byrå. 

– Som student är det svårt att få en förståelse för hur arbetslivet ser ut. Samtidigt tar det mycket tid att studera så jag valde att inte arbeta extra under terminerna. Därför var det perfekt att under sommaren känna på hur det var att arbeta på riktigt och se om affärsjuridik var någonting för mig, säger Clara Ericsson.

Under sina sex veckor som Summer Trainee på Roschier fick Clara Ericsson en introduktion i transaktionsjuridik – och insåg snabbt att hon hade hittat rätt. 

– Jag hamnade i fastighetsgruppen och trivdes otroligt bra. Roschiers projekt och klienter är varierade vilket innebär att man får prova på många olika arbetsuppgifter under sina sex veckor på byrån, säger hon.  

Clara Ericsson berättar att Summer Trainee-rollen är en fantastisk möjlighet för juridikstudenter att få en inblick i arbetet som sker på en ledande affärsjuridisk byrå. Men det finns även andra vägar att gå för att få en inblick i branschen. 

– När du läser termin fyra kan du ansöka till tjänsten som Research Trainee på Roschier. Du får bland annat hjälpa till med enklare juridiska uppgifter och översättningar. Man arbetar cirka en dag i veckan under sina studier, och under sommaren finns det möjlighet att utöka till heltid, säger hon. 

Roschier har även ett unikt uppsatsprogram. När Clara Ericsson skulle skriva sitt examensarbete återvände hon till byrån, och i början av 2018 öppnade hon dörren till kontoret i Stockholm igen, men denna gång för att påbörja den sista delen av hennes utbildning. 

– Idag arbetar jag som biträdande jurist på Roschier. Det är ett roligt och utmanande jobb – och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Clara Ericsson. 

Hon vill samtidigt passa på att tvätta bort en del av de fördomar som många har om jurister och branschen. 

– Det är väldigt lite intern konkurrens på Roschier. Vi har en öppen samt rak dialog – och alla är otroligt hjälpsamma. Roschier är en anrik byrå med rötterna i Finland.  Byrån är relativt ny i Sverige, men vi har växt och utvecklats väldigt mycket under de senaste åren. Det känns otroligt spännande att få följa med på – och vara en del av den resan, säger Clara Ericsson.

Leave a Reply