Mellan jobb, möten och vardagsstressen kan vi alla behöva koppla av och koppla bort. Det kallas för en balanserad livsstil. Hur vi gör detta är olika från person till person, men ett tips som funkar på de allra flesta är att komma iväg under en helg. Och ett ganska säkert kort är Amsterdam. Staden med charmen, kanalerna och öppenheten.

Att se och göra i Amsterdam

Ta dig runt på cykel och upptäck stadens alla hörn i din takt. Passa på att ta dig till alla sevärdheter och minnesvärda platser och koppla bort alla “måsten” du har på hemmaplan. Nu är det dags att njuta av den pittoreska och idylliska platsen – på det sätt som passar dig. ​Flygresor​ har massor av tips i sin reseguide och här kompletteras den med några fler favoriter:

●  Anne Frank-huset – ​Besök huset som Anne Frank och hennes familj gömde sig i under ​andra världskriget​. Du får en ordentlig historielektion samtidigt som du får en inblick i hur det faktiskt var för de som gömde sig från tyskarna under den tiden.

●  Blomenmarkt – ​Den flytande blomstermarknaden nära Munteplein. Den här platsen har funnits sedan 1892 och är fantastisk för dig som älskar blommor. Inte minst ​tulpaner​; Hollands signaturblomma. Åk dit och spana på folk och lukta på blommor. Ren avkoppling, med andra ord.

●  Vondelpark – ​Med aktiviteter och restauranger som passar både stora och små är Vondelpark inte bara en park – det är ett rent nöje. Gå på utomhusbio, åk inlines i Vondeltuin-rinken eller besök Kinderkookkafé där barnen får testa på att laga mat medan du kopplar av (och tittar på).

●  Noord – ​Det här är platsen för dig som är intresserad av hållbarhet. Det är ett trendigt område med marknader, restauranger och kaféer. Ta cykeln och bara häng i Noord – kanske med holländarna själva?

●  Kanaltur – ​Det är inte bara cykeln som tar dig framåt i Amsterdam – låt en båttur ta dig genom stadens kultur och kanaler. Ät middag på båten eller tillbringa hela semestern på en båt. Valmöjligheterna är många.

En extra rofylld paus

Vill du verkligen komma ifrån den jäkt och stress som en stad innebär, kan du ta dig en bit utanför Amsterdam. I provinsens norra delar kan du cykla mellan tulpanfyllda och färgsprakande fält och möta det vackra Holland på riktigt. Extra fint är det i Blomsterlöksnejden – områden mellan Haarlen och Leiden. Här får du en riktig paus och en ordentlig terapi för själen.

Gör Amsterdam på ditt sätt

Vad du än behöver för en paus från jobb och vardag, har Amsterdam någonting att erbjuda. Upplev staden på ditt sätt och koppla bort allt annat – den sortens paus är något vi alla förtjänar att landa i då och då.

Leave a Reply