För att bli en vinnare krävs många uppoffringar och modet att våga gå sin egen väg. En person som har vigt större delen av sitt liv åt sin passion och sitt kall är skidåkningsfenomenet Charlotte Kalla. Men när Charlotte växte upp i Tärendö i Pajala kommun var inte längdskidåkning högt klassat bland de omkring henne.

Text Malin Svantesdotter Foto Nils Jakobsson/Charlotte Kalla/Craft Sportwear

När jag tänker tillbaka på det så ansåg mina kompisar och alla i klassen att längdskidåkning var det töntigaste man kunde hålla på med, förklarar Charlotte Kalla. Att Charlotte började med skidåkning vid sju års ålder berodde på att hennes farfar frågade om hon ville följa med och prova. En nyfikenhet att göra något utan sin mamma och sin pappa gjorde att hon följde med, samtidigt som hon alltid hade trivts med att vara ute i naturen.

– Därefter kände jag ganska tidigt att jag hade talang för det tålmodiga arbete som det innebär att vara längdskidåkare. Jag var beredd på att göra jobbet! Men när jag äntligen fick tävla i damer 9, som innebar att jag fick en tid med placering, fick man leta efter mig lite längre bak i resultatlistan, skrattar hon.

Annat är vi vana vid nu. Efter att som första svenska vinna individuella guld i längdskidåkning i både OS och VM – samt att kicka igång vinterns skidpremiär med att överlägset vinna guldet – ja då är det uppenbart att hon valde rätt. Som yngre testade hon även på basket, men trots att det var roligt med lagsport var det även där och då som Charlotte insåg att det var skidåkning hon ville syssla med – något som hon hittills aldrig har haft tanken på att sluta med.

När hon började på skidträningar med klubben IFK Tärendö var det enbart klassisk skidåkning som gällde. Det var sällan skejtåkning på träningarna då ledarna inte kände att de behärskade skejtåkning tillräckligt bra för att lära ut. Ändå har skejtåkning länge varit favoritdiciplinen för Charlotte. Nyfikenheten för skejt blev större eftersom det var svårt och nytt. – Jag vet inte varför det varit mer naturligt för mig.Klassisk åkning har jag fått kämpa mer med och det är först under de senaste åren som jag tagit kliv där.

Även om tålamod är något som Kalla har mycket av så beskriver hon att hon behövde än mer tålamod, arbete och timing för att få den klassiska åkningen att fungera, i skejt handlade det mer om att bara ”kötta sig fram”.

– Med klassiskt behöver man mer hitta rätt tyngdöverföring, nästan som man dansar fram, armar och ben måste jobba tillsammans på ett annat sätt.

Charlotte Kalla har alltid velat göra bra ifrån sig i allt hon tar sig an och hon beskriver sig själv som en typisk ”duktig flicka”, något som märktes tidigt i skolan eftersom hon alltid ville ligga i framkant oavsett vilket ämnen det handlade om. Hennes senast lästa bok var dessutom Duktiga flickors revansch av Birgitta Olsson, en bok hon beskriver som en aha-upplevelse.

– Det är så viktigt att få veta var man kommer ifrån, förstå hur man är uppfostrad och hur man har fått sina värderingar. Detta för att i sin tur kunna hitta en acceptans och förstå sig själv för sin personliga utveckling.

Vid sidan om prestationer, vinst och tävling finns det däremot flera lockelser med skidåkningen utöver själva tävlingsmomentet i sig. Att vara ute naturen är en av dem.

– Jag tycker det är hur härligt som helst! Med tanke på hur samhället är i dag med alla intryck så är det mycket värt för många att ge sig själva mer tid i naturen, som en belöning för att kunna koppla av.

Hennes privata umgänge bidrar också till att gynna det hon håller på med. Hon berättar att hon uppskattar att umgås med människor som hon kan skratta med och som hon har förtroende för – och väldigt gärna över en bit mat.

– Mat är viktigt! Det passar bra in i min livsstil och träningsvardag. Jag umgås därför väldigt bra med barnfamiljer, för på samma sätt som småbarn kräver rutiner så fungerar jag i stort sett likadant. Jag behöver lägga mig  i tid, äta regelbundet och efter lunch behöver jag tid för att slappna av. Sedan tränar jag i regel två pass om dagen och då krävs tydliga pauser däremellan.

Pauserna i sig varar däremot aldrig länge i Kallas vardag. Vid vårt samtal är hon precis hemkommen från glaciärläger i Val Senales, medan hon dagen efter ska bege sig på snöläger på hemmaplan.

– Det är något speciellt med komma hem till Sverige!

Apropå att gå sin egen väg gör hon det även gällande uppladdningen inför kommande OS där hon väljer att träna på egen hand. Hon har valt bort VM i Seefeld och träning med landslaget – för att i stället befinna sig på höghöjdsträning i Seiser Alm tillsammans med sin tränare. Hon har tidigare tränat på hög höjd med bra resultat, vilket gör att hon blir kvar i Europa medan resten av landslaget OS-laddar i Japan. Men utöver skidspåret och i de italienska alperna trivs Charlotte extra bra i sin mammas hemby Käymäjärvi.

– Där kan jag verkligen koppla av och hämta energi. Det är förknippat med släkt och människor som jag trivs med. Hela svenska fjällkedjan är också otroligt vacker att besöka. Jag tycker det är läckert med mörkret i december och januari, men framförallt tycker jag om fjällen i april när solen börjar värma och snön ligger kvar. Det finns jättemånga månader att utnyttja, så när Vasaloppet är kört, passa på, ut och åk – och njut!

Eftersom Charlotte ofta har en relativt närliggande målbild och fokus på kommande tävlingar så undrar vi om hon vet vad hon kan se sig själv göra efter skidåkningen. Kan man ha en sådan framtida målbild som idrottare om det inte innefattar just idrott?

– Ja, det kan man väl ha och vissa vet säkert exakt vad de kommer att pyssla med, men jag tillhör inte den skaran än. För mig kommer det vara viktigt att hitta något annat jag brinner för. Jag tror att jag skulle trivas med att jobba i projekt av något slag. I likhet med skidåkningen och mästerskap där det handlar om att man siktar fyra år framåt och delar upp det i delmål, så skulle jag nog anpassa mig bra till det.

Och att ständig planering krävs i det hon sysslar med är ingen underdrift. Styrka, teknik och pannben är därtill vad som har tagit Charlotte Kalla till otaliga guld och bragder utöver att hon sysslar med sin dröm. Samma trio av ord är dessutom titeln på hennes bok som släpptes i slutet på november 2017. En bok som ska inspirera såväl nuvarande som blivande skidentusiaster och hjälpa andra att hitta just sin nivå och träning därefter. I boken ges konkreta tips och egna tankar kring hur man bäst tränar både på och vid sidan av spåret och Kalla hoppas att hennes erfarenhet och skidglädje ska kunna inspirera till goda, hållbara vanor.

Så ta på dig pannlampan och följ med coachen Kalla ut i spåret – för ett första steg mot att bli en bättre skidåkare!

Leave a Reply