Svenskar är generellt dåliga på att prioritera sin egen fritid med hobbys och andra fritidsaktiviteter. När helgerna eller kvällarna kommer är det annat som tar över. Det ska fixas med hem och hushåll och det ska träffas släkt och vänner. Den tid som blir över spenderas allt som oftast utmattad framför teven.

Viktigt för välbefinnandet

Det är däremot viktigt att prioritera sin egentid och sina hobbys. Forskning har visat att det bidrar till att stärka både självkänslan och karriären. Det är nämligen både avkopplande och stimulerande att göra något för sig själv och som man verkligen tycker om.

En hobby kan se ut på olika sätt och det kan vara alltifrån ett skapande till ett spel eller en fysisk aktivitet. Och det finns flera exempel på kända entreprenörer och atleter som förespråkar hur viktigt det är med en egen hobby.

Bakning & matlagning

Tack vare sociala medier som Instagram och Pinterest har intresset för bakning och matlagning ökat. Istället för att ha ett antal maträtter som cirkulerar under veckodagarna har det blivit enklare att hitta nya tvister på klassiker eller skapa nya rätter. Att skapa med mat är kreativt samtidigt som det fyller ett syfte. Det kan också hjälpa till att rensa tankarna från dagens arbete. Marissa Mayer, som är vd för Yahoo, ser alltid till att hon har tid för att baka, just för att det lugnar ned henne och sänker stressnivån.

Spela spel

Spel är en allt mer växande sysselsättning hos både män och kvinnor. Det behövs både kreativitet och strategiskt tänkande för att ta sig igenom ett spel och det aktiverar och stimulerar hjärnan. Det här gäller både brädspel och datorspel. Bill Gates, som grundade Microsoft, varvar ned med bridge och schack. Zlatan, som är Sveriges bästa fotbollsspelare, spelar in sin tur Fortnite.

De digitala spelen är däremot enklare att spela solo och det finns flera genrer. Det finns actionbaserade spel och det finns racing- och pusselspel där det ska lösas gåtor. Betfair Casino har förtsamman olika spelgenrer på samma plattform och det finns både bordsspel, spelautomater och kortspel. Det går att välja spel efter tema och humör, samtidigt som det enkelt går att sätta upp gränser för hur länge och för hur mycket man ska spela. Tiden som läggs på att spela får inte gå överstyr. Då förlorar det syftet att vara underhållande och stimulerande.

Adrenalinfyllda aktiviteter

De flesta ser sin träning på gym som ett måste och inte som hobby, men det går att komplettera den med fysiska fritidsaktiviteter. De som vill få fler adrenalinkickar kan testa på aktiviteter som klättring, surfing eller varför inte en kampsport. Söks en lugnare eller mindre äventyrlig aktivitet går det att komplettera träningen med exempelvis dans och yoga, som författarinnan Camilla Läckberg (dans) och världsartisten Madonna (yoga).

Oavsett hobby är det viktigt att ge rum för den. Det blir något att se fram emot och att slappna av med. Har du ingen hobby är ett bra sätt att testa olika aktiviteter, och inte bara titta på vad andra runt omkring dig gör. Din hobby ska vara för dig, och inte för någon annan.

Leave a Reply