Han kallas slaktaren i medier, driver bolag med miljardomsättning och spelar dessutom EM i tennis. Ändå är det inte alla som vet vem finanshajen Christer Gardell är. Vi har träffat honom för att prata om miljarderna, svaga chefer och varför han satsar på korten ingen annan tror på.

År 2004 köpte Christer Gardell och hans investmentbolag Cevian Capital en stor del aktier i Lindex. Det tog inte lång tid förrän omorganiseringen var ett faktum. Hela ledningen fick sparken och endast två personer blev kvar i styrelsen. Vd:n tvingades kasta in handduken och Gardell satte sig själv som styrelseordförande. Därefter tog han beslut om att lägga ner hela Lindex verksamhet i Tyskland och sålde dessutom av en del av bolaget till konkurrenter. Han kallades för ”slaktaren” i svenska medier och var hatad av många. Idag, 10 år senare, blomstrar affärerna för Lindex…

Gardell tar emot oss på den eftertraktade Engelbrektsgatan med utsikt över Humlegården i Stockholm. Hans kontor påminner om en lyxig lägenhet på en av Östermalms hetaste adresser och teven brusar högt när vi kliver in. Han sänker volymen, men stänger inte av. Börsens siffror rullar på skärmen. Är det något viktigt, frågar jag och pekar på teven.
– Nej, det är inget, säger han men stänger inte av.
Att Gardell är en upptagen man med många bollar i luften har vi redan förstått. Att vi nu står i hans kontor känns nästan overkligt, med tanke på hur många gånger intervjun skjutits upp. Ändå tar han sig tid, två dagar innan julafton, för att träffa oss. Christer Gardell, för ersom inte vet vem han är, är kanske en av Sveriges mest framgångsrika finansmän. Han är mannen som blev vd när han var 34, pitchade till sig tre miljarder kronor när han startade sin första egna fond och förvaltar idag mer pengar än vad statskassan har i vissa länder. Trots imponerande meriter, pengar att bada i och en fondportfölj som gjort människor snuskigt rika så har Gardell fått utstå en hel del kritik…

Gardell började karriären på McKinsey. Redan som nykläckt fick han vara delaktig i ett megaprojekt inom pappersindustrin på den åtråvärda firman, där han blev kvar i 11 år. Trots att han trivdes otroligt bra på McKinsey så var han inte sen med att tacka ja till erbjudandet om partnerskap på Nordic Capital, ett private equtiy bolag. Men precis när han skulle börja blev han tillfrågad som vd på Custos, ett börsnoterat investmentbolag.
– Det var tal om att göra styrelsen en mer aktiv sådan och det har jag alltid förespråkat, så jag tackade ja till vd-posten på Custos.

Som 34-åring blev Gardell vd för ett bolag med 20 000 aktieägare.
– Det var bara att simma så fort som möjligt, säger Gardell och skrattar.

Efter en tid på Custos bestämde sig Gardell för att bli egen, en utveckling som bär vissa likheter med hur den ungdomliga passionen för lagsporten basket förbyttes till ett brinnande intresse för tennisens krav på individuella prestationer. Med daglig träning och plats 243 på världsrankingen inom årskullen som resultat. Det gick ungefär lika bra för hans egna uppstart. Inför lanseringen av det nya investmentbolaget hade Gardell pitchat till sig 3,3 miljarder kronor. Cevian Capital har idag kontor i Stockholm, Zurich och London och har ungefär 50 anställda. Verksamheten går ut på att identifiera undervärderade bolag, anskaffa ägarskap i desamma och driva igenom ändringar som ökar lönsamheten, vilket genererar vinst för samtliga aktieägare, däribland åt Cevian själva och fondens investerare. Det är heller inga små företag som man har intressen i, utan den ena nationalklenoden efter den andra: Volvo, TeliaSonera.

Idag förvaltar Cevian Capital närmare 115 miljarder kronor i en liten kundportfölj. De har sammanlagt investerat i tolv bolag och bara i Tyskland, Storbritannien och Skandinavien. I Sverige har de bara en investering och det är Volvo.I fallet Lindex satte man sig ner och jämförde verksamheten med exempelvis H&M, och kom fram till att en vinstmarginal på 4 procent rimligtvis borde kunna ökas till 10 procent.
– Ska man göra ett bolag bättre måste man alltid börja med att se till att styrelsen och ledningen är bra. Vi minskade styrelsens storlek från nio personer till sju och behöll bara två från den gamla, de andra var trötta. Hela ledningen byttes ut. Vi gillar de bolag där produkten är bra och man har en vettig plattform, men där det är taffligt skött. Det är som vilken idrott som helst, om du har ett dåligt lag på plan så förlorar du, det är hyfsat lätt att byta ut gänget på toppen, säger Gardell.

Om jag då skulle bli vd i något av dina bolag, vad tycker du att jag ska ha för egenskaper?
– Dels ska du kunna verksamheten ordentligt, jag är allergisk mot chefer som inte kan sin business och bara flyter ovanpå. Man måste ha någon form av ambition också, ha en inre dröm. Sen måste manjobba hårt, ibland är det svårt och en del ger upp och ska förhandla om målen… jobba istället ännu hårdare. Så inre ambition, stolthet och drive, det är viktigt. Sen att vara stark och ha en integritet, våga säga vad man tycker och gå emot. Man får inte vara konflikträdd och man måste våga fatta jobbiga beslut, det är många som inte kan det idag.

Jobbiga som att sparka folk?
– Ja, eller sälja av en stor del av verksamheten som mår bättre någon annanstans. Ditt imperium minskar litegrand,därmed är prestigelöshet viktigt också.

Sveriges vd:ar och näringslivets chefer, gör de ett bra jobb?
– Jag började med det här 95-96 och vi har blivit mycket bättre. Styrelsen var mer som ett kaffekompani tidigare. Man kom in, satte sig ner vid ett bord, hällde upp kaffe och lyssnade på vd:ns presentation. När presentationen var klar var mötet över. Styrelsen har tagit mer makt och vd:ns roll har minskat lite grand, han eller hon är nu mer operativt duktig på hantverket, tidigare var det mer ett salongslejon som var trevlig, rolig men oftast halvusel på att driva butik.

Vinstmarginalen togs till slut upp till 14 procent för Lindex. Hur har det gått fortsatt för de företag ni lämnat?
– Lindex fortsätter att gå bra, trots att klädbranschen har fått det tuffare till följd av inflationen i Kina. Det är viktigt för oss att lämna bolag i stabila tillstånd, utan att de brakar ihop när vi sticker.

Är bolag rätt värderade idag? Som Apple och Facebook till exempel?
– Det är svårt att blicka över var bolagen i tech-sektorn kommer att gå någonstans, det blir som en lottsedel så den drar till sig en viss typ av investerare, lite Solvalla-investerare. Men om vi tar de vanliga bolagen så är de rätt lågt värderade, börsen är lågt värderad överlag. Pengarna måste ta vägen någonstans förstås och det är till börsen eller obligationer. Men obligationsmarknaden är dyr och i och med att räntan är så låg är det inte jämvikt mellan de här två marknaderna. När obligationsmarknaden går upp och folk börjar förlora pengar, då kommer man sälja obligationer och de pengarna kommer att leta sig in i aktiemarknaden.Det kommer att bli ett starkt börsår tror jag.

I april 2007 var Cevian Capital med om sin första bromskloss. Den så kallade Cevianmannen greps, efter fyra år på företaget, anklagad för en av de största insiderhärvorna i svensk rättshistoria. Enligt åtalet hade Cevianmannen läckt icke offentliggjorda uppgifter om Cevians kommande investeringar till sina sammansvurna, och därmed via bulvaner kunnat göra exakt de kortsiktiga vinster som går stick i stäv mot Cevians långsiktiga investeringsstrategi. Gardell uppgav till medier att det kom som en chock och att det var skrämmande att komma till kontoret som vändes upp och ner av poliser. De grävde till och med i soptunnor efter bevismaterial. Gardells partner Lars Fröberg fick ringa alla kunder dygnet runt under två veckors tid medan Gardell fick ta den mediala biten. Mannen friades i tingsrätten men hade redan avskedats eftersom han erkände aktiehandel –något de anställda på Cevian Capital inte får göra. Gardell vill inte kommentera händelsen.

Det bjuds på kaffe och Gardell sneglar på teven med rullande siffror.

Du och din bror är väldigt framgångsrika båda två. Tävlar du fortfarande mot brorsan?
– Ja vi är lika förvånade båda två, säger han och skrattar. Vi spelade mycket basket när vi var små, och han är bättre på det nu. Men jag slår honom i tennis.
Gardell spelar tennis varje lunch och nu i januari ska han spela EM.
– Tennisen är nog en minst lika stor utmaning som jobbet. Det är så tydlig målbild där också, vad man ska bli bättre på. Både tennis och arbetet är någon form av matchmoment. I tennis spelar du offensivt och defensivt, likaså gör du som investerare.

Personligen är jag nöjd när jag inte behöver kolla på kontot om det finns pengar kvar den 24:e varje månad. Hur är det för dig?
– Min ekonomi är väl helt okej, du behöver inte oroa dig.

Vad unnar du dig och familjen?
– Vi reser en del men vi har inte 70 bilar i garaget, jag drivs inte av det. Men inget extravagant, köper ett hus ibland, köpte ett på Mallorca nyligen. Vi lever bra.

Vad skulle du göra om jag gav dig en miljon kronor idag?
– Resa någonstans. Jag blir inte upphetsad av att byta upp mig. Det är inte så himla lätt att göra av med pengar ändå, om man inte ska köpa en stor motorbåt förstås, avslutar Gardell med ett spjuveraktigt leende.

Läs hela intervjun i The Scholar Magazine 

Leave a Reply