I januari i år var det premiär för Camp Vinge – en interaktiv, utmanande och utvecklande rekryteringsupplevelse arrangerad av advokatfirman Vinge. Vi har träffat Sofia Tinglöf, rekryteringsansvarig i Stockholm, samt Oscar Wennerström som deltog i processen och sedan dess jobbar som biträdande jurist på firman, för att lära oss mer om konceptet och för att ta reda på vad som krävs för att bli antagen.

Camp Vinge arrangeras två gånger per år och målet är att skapa en effektiv, givande och rolig rekryteringsprocess för alla inblandade. Anmälan till campet inleds med en skriftlig ansökan där de som är intresserade av en plats bifogar cv, personligt brev och eventuella ytterligare meriter. Passande kandidater kallas sedan till Stockholm för ett två dagars camp där fokus ligger på att lära känna Vinge som firma och frambringa värdefulla insikter som sig själv, sin drivkraft och framtida karriär – oavsett om den är på Vinge eller ej.

– Det är verkligen viktigt för oss att Camp Vinge upplevs som en ömsesidig process. Vi lära känna kandidaterna och kandidaterna lär känna oss. Kan vi gemensamt se en framtid tillsammans får kandidaten efter avslutad process ett konkret anställningserbjudande. Under senaste Camp Vinge anställde vi tio biträdande jurister, berättar Sofia Tinglöf, Employer Branding och rekryteringsansvarig på Vinge i Stockholm.

– I och med att rekryteringsprocessen faktiskt pågår i två dagar och innehåller både lättsamma och mer seriösa aktiviteter upplevde jag det som att det var lättare för mig att visa vem jag verkligen är. Och vise versa, då jag samtidigt fick en djup och rättvis inblick i firman, dess kultur och värderingar, säger Oscar Wennerström, biträdande jurist och före detta deltagare i Camp Vinge.

Oscar studerade juridik i Lund och fick genom utbildningen och flera kringaktiviteter tidigt upp ögonen för Vinge. På så sätt skapade han redan under studietiden en relation till advokatfirman och blev slutligen rekommenderad av Sofia och hennes kollegor att ansöka till premiären av Camp Vinge.

– Att skapa personlig kontakt med de firmor och byråer som du är intresserad av att arbeta på efter avslutade studier är verkligen något jag vill rekommendera. Det visar att du är intresserad och ger dig ett otroligt försprång när det är dags att äntra arbetslivet, säger Oscar.

– Och även det är ömsesidigt. Vi vill så tidigt som möjligt skapa en relation till studenter och framtida kollegor. Lika viktigt som det är att vi väljer dig är det att du väljer oss, fortsätter Sofia.

Kan ni berätta mer om vad man som kandidat får göra under ert två dagars camp? 

Sofia: Dagarna är väldigt varierande och innehåller allt från möte med både seniora och nyanställda medarbetare till att lösa case, enskilt och i grupp. För att processen ska vara givande för alla låter vi även kandidaterna intervjua oss på Vinge, på så sätt får de skapa sig en egen bild av hur det är att arbeta här. Campet sker både under formella och informella former och i det stora hela handlar processen om att få utbyta tankar, idéer och visioner. Syftet med denna satsning är att göra det möjligt för oss att spendera en längre tid tillsammans än vad som annars är vanligt i en rekryteringsprocess.

Hur är stämningen på Camp Vinge?

Oscar: När jag deltog blev jag förvånad över att allt var så avslappnat och kul. I och med att vi var tjugo kandidater som alla ville visa upp våra bästa sidor hade jag förväntat mig mer vassa armbågar och hårdare atmosfär. Jag blev positivt överraskad.

Sofia: Att frambringa en avslappnad känsla är viktigt för oss. Det är så vi är som firma, vi bjuder till och hjälps åt när det behövs.

Oscar, förutom att du gillade Vinge sedan tidigare, kan du berätta om varför du lockades av att söka till campet?

– Jag uppskattade verkligen den struktur som finns kring Camp Vinge. Från det att du skickar in dina ansökningshandlingar är allt tydligt och konkret. Du vet exakt när du ska få besked om eventuell antagning vilket underlättar ditt övriga jobbsökande. I och med att alla får det slutgiltiga beskedet samma dag känns processen dessutom väldigt rättvis.

Varför tycker ni att man ska söka till Camp Vinge?

Oscar: Det är lärorikt, roligt och effektivt. Du får dessutom en unik möjlighet att komma in i branschen.

Sofia: Camp Vinge skapar trygghet för oss – och kandidaterna. Blir man erbjuden en anställning efter avslutad process vet man att man verkligen gjort bra ifrån sig. I vår bedömning av case och uppgifter utgår vi nämligen från samma kriterier som för våra redan anställda.

I våra utvärderingar ser vi att även för de som inte erbjuds anställning efter avslutad rekrytering är Camp Vinge ett givande event. Du träffar massvis med människor, får chans att utveckla dina färdigheter och lära känna dig själv.

Till sist, vad krävs för att bli erbjuden anställning hos er?  

Sofia: Vi bedömer så klart prestation och kompetens, men bryr oss även om socialt samspel och personlighet. Det handlar inte om att vara extrovert och utåtriktad. Vi eftersöker en blandning av människor, men med de gemensamma nämnarna engagemang, intresse och nyfikenhet.

Leave a Reply