Monaco Yacht Show besöktes av mer än 36 000 besökare i år. Showen har längre varit en show för gamla miljonärer, men nu tar millennials allt större plats.

För miljonärer som har en förkärlek för yachter (och det brukar de ha) så är Monaco Yacht Show det mest prestigefyllda eventet på hela året. Över 120 yachter ställs ut varav ca 40 är nykomlingar. Mer än 36 000 besökare vallfärdar till showen, som kallas ett firande av själva livsstilen yachtägare lever. Detta är en höjdpunkt på året och inspirerar till fantastiska, lyxiga semestrar.

Millenials tar över
Köpare från hela världen kommer för att beundra och köpa de lyxiga båtarna. Men det är något som inte riktigt är som det brukar. De gamla rika snubbarna får nu trängas med en ny generation, de som kallas millenials. Men de två grupperna yachtälskare har visat sig vara ganska olika varandra.

De yngre båtentusiasterna skiljer sig från traditionalisterna, det menar Johan Pizzardini, som är media- och kommunikationsansvarig för Monaco Yacht Show. Han säger att millenials inte vill ta på sig ansvaret som medföljer att äga en superyacht. De föredrar att kunna ta allt som det kommer och kunna njuta av lyxen utan att för den sakens skull binda upp sig på något.

Helst vill man kunna hyra en båt av andra privatpersoner på en plats för att nästa gång semestra i någon helt annan del av världen. Millenials älskar att resa och gärna så långt bort som möjligt och då är det inte alltid praktiskt att åka i egen båt. Dessutom värdesätter de variation mer än tidigare generationer gör. Ombyte förnöjer!

Man märker också att yngre spekulanter är mycket mer intresserade av vilka vattenleksaker som finns tillgängliga ombord än hur inredningen ser ut. De vill inte sitta inne och pimpla champagne, de vill vara ute och röra på sig och framför allt, ha kul! Och det känns ju logiskt, för det vet ju alla att ens instagrambilder blir mycket bättre i dagsljus!

Att äga sin egen båt
Det ska dock tilläggas att de som kallas millenials är födda mellan 1982-1994. Detta betyder att de äldsta är en bra bit över 30 och kanske har familj och barn, medan de yngsta kanske fortfarande pluggar och backpackar i Asien.

Generellt sett kan man se en trend att millenials verkar känna ett behov av att slå sig till ro när de har lekt av sig och börjar bli lite äldre. Och då kanske man inser att de där gubbarna i Monaco nog inte var så dumma som man trodde. Det finns faktiskt enorma fördelar med att äga egen båt och man förstår att det faktiskt är en stor frihet och inte en begränsning, som man kanske trodde innan. Och de flesta kommer nog att inse att en lyxyacht inte är för allas plånbok. Tur att det finns bra, prisvärda fritidsbåtar man kan köpa hos svenska båthandlare.

Leave a Reply