Warren Buffett är en amerikans investerare och affärsman som byggt upp en förmögenhet på ca 80 miljarder dollar. Främst via Berkshire Hathaway, som han äger 32,4 procent av. När han startade sin investeringskarriär lästa han mellan 600–1000 sidor av en bok varje dag. Nu tipsar han om böckerna som präglat hans karriär.

The Intelligent Investor – av Benjamin Graham

När Buffett var 19, köpte han en kopia av den legendariska Benjamin Grahams The Intelligent Investor.

– Att investera framgångsrikt under en livstid kräver inte ett stratospherisk IQ, en ovanlig affärsinsikt eller inbyggd information. Det som behövs är en sund intellektuell ram för beslutsfattande och förmågan att hålla känslor borta från att störa den ramen som byggts upp. Den här boken förklarar exakt och tydligt hur man hittar det rätta ramverket. Du måste ha den emotionella disciplinen, berättar Warren Buffett i en intervju.

Common Stocks and Uncommon Profits – av Philip Fisher

–  Jag är en ivrig läsare av allt Phil har att säga, och jag rekommenderar honom till dig, säger Buffett.

The Outsiders – av William Thorndike Jr.

I sitt aktieägarmärke 2012 framställer Buffett ”The Outsiders” som en enastående bok om vd:ar som utmärkte sig vid kapitaltilldelning. Berkshire Hathaway spelar en stor roll i boken. Ett kapitel handlar om regissören Tom Murphy, som Buffett säger övergripande är den bästa affärschefen han någonsin har träffat.

Boken – som finner mönster för framgång från tidigare arbetare på bland annat The Washington Post och Ralston Purina har blivit hyllad som en av de viktigaste affärsböckerna i USA av Forbes.

Limping on Water – av Phil Beuth och K.C. Schulberg

I sin recension av boken säger Buffett

– Cap Cities kommer för alltid att representera guldstandarden för etiskt företagsbeteende, tillsammans med otroligt ekonomiskt resultat. Tom Murphy och Dan Burke [tidigare Capital City / ABC-TV-chefer] var arkitekterna för dessa två prestationer. Phil Beuth ger dig ett ringsideställe för att se denna anmärkningsvärda historia.

Leave a Reply