Ett livsverk i spillror, svek från sina närmsta vänner och som om inte det vore nog – ett åtal för grovt svindleri. Möt Mats Qviberg, en av Sveriges mest omtalade finansmän.

Den femton meter långa kön byggs sakta men säkert på. När huvudpersonen, den omtalade finansmannen Mats Qviberg, äntrar sin boksignering på Akademibokhandeln sträcker sig köbildningen ut på Mäster Samuels-gatan i centrala Stockholm. Hans självbiografi, ”Boken om Q”, klättrade snabbt på försäljningslistorna och parkerar i skrivande stund högt upp på varenda topplista.
– Jag bjussar på mig själv och vill att boken ska vara lättillgänglig samtidigt som begåvade människor också ska kunna ha behållning av den. Jag har faktiskt inspirerats en hel del av Zlatans bok, säger han.

Mats växte upp i Bagarmossen tillsammans med mamma Marie-Anne, pappa Arne, sin fyra år äldre bror Stefan och tvillingbrodern Tomas. Vid elva års ålder flyttade han och resterande familjemedlemmar till Bromma, där Mats bodde tills han tog studenten.
– Jag var helt hopplös i småskolan. Jag har en släng av adhd och svarade på frågor utan att räcka upp handen och sedan var jag otålig så inåt helvete. I första klass ville fröken sätta mig i läsklass för att jag var så jobbig. Jag kunde redan läsa och skriva innan jag började skolan, så det var rätt tröttsamt att sitta där med massa människor. Jag borde ha börjat i andra klass direkt, säger han.

Efter studenten riktades fokus mot Handelshögskolan i Stockholm och deras utbildning i ekonomi. För att finansiera studierna jobbade han extra som lärare.
– En del tror att jag är född med silversked i mun och att jag har fått allt gratis samt att man har allt vallat för sig bara för att man har gått på Handels. Det handlar inte om det, det handlar om att brinna för grejer, säger Mats.

Efter studierna på Handels ville han studera vidare i usa, men var luspank. Han skriver i sin självbiografi att ”det kändes som att alla i Bromma hade pengar utom vi” och även om ett utanförskap som präglat honom hela livet, men menar samtidigt att ett utanförskap inte alltid behöver ses som någonting negativt.
– Jag har som motto att varje människa ska försöka vara ett original och inte försöka vara som alla andra. Går du på ett zoo och tittar på djuren är det roligare att titta in i buren än att sitta i den. Det är klart att det har retat människor att jag är fri som en fågel. Jag gillar citatet ”normalitet är en absurd idé”, för vem har bestämt hur människor ska leva sina liv?

Mats berättar vidare att han lärde sig väldigt lite i skolan och att det riktiga lärandet började först när han kom i kontakt med sin första chef på S-E-Banken, Björn Carlson, som han jobbade med under cirka fem års tid.
– Att vara med honom var nästan som att gå på vuxenhögskola. Han lärde mig väldigt mycket om marknaden, ekonomi och språk, säger Mats.

Efter flera års jobb på S-E-Banken, och en kort avstickare till Hägglöfs, gick Mats till Carnegie – men började så småningom att vantrivas. I samma veva hörde den framgångsrike finansmannen Sven Hagströmer av sig. Detta skulle bli början på en lång och så småningom väldigt stormig relation.

En decembersöndag efter jul ringde Mats till Sven och frågade om han hade lust att ses. Det ville han, och efter ett långt samtal som varade ända till halv fem på morgonen hade de båda finansmännen kommit överens och tagit i hand på att bli partners. Sven Hagströmer Fondkommission skulle komma att bli Hagström och Qviberg.

År 1992 börsnoterades Hagströmer och Qviberg och omsättningen tog fart på allvar. Inför noteringen hade företaget delats upp i moderbolaget h&q AB samt dotterbolaget h&q Fondkommision och h&q Fonder. Duon såg även en möjlighet att utmana storbankerna och ansökte därför om banktillstånd hos Finansinspektionen. Banktillståndet skulle dock dröja till år 2006 och man byggde då en koncernstruktur bestående av moderbolaget HQ AB samt dotterbolagen HQ Fonder och HQ Bank.

Samma år som HQ fick sitt banktillstånd upphörde företagets tradingverksamhet att fungera som den pålitliga pengamaskin den tidigare varit. Mats gamla arbetsgivare och HQ:s konkurrent, Carnegie, hade börjat få problem. I maj 2006 meddelade de att resultatet i bolagets tradingverksamhet kraftigt överskattats på grund av överträdelser av interna regler och att detta pågått sedan 2005. Resultatet fick skrivas ner med 227 miljoner kronor och tre personer på Carnegies tradingavdelning, däribland tradingchefen, polisanmäldes. I augusti samma år fick företaget en varning av Finansinspektionen och dömdes att betala 50 miljoner kronor i böter – vilket är den högsta möjliga straffavgiften. Finansinspektionen krävde dessutom att verkställande direktör och styrelse skulle bytas ut.

Detta påverkade Mats starkt och under måndagsmötena pratade hQ om sina egna värderingar för att förebygga att inte råka ut för samma sak som Carnegie. Han berättar att han alltid fick samma svar från tradningavdelningen: ”Det är lugnt.”. Men det var inte lugnt – snarare tvärtom. Den 17 maj 2010, alltså fyra år senare, informerades Mats om att tradingportföljen var kraftigt övervärderad.

Känner du dig lurad?
– Ja, det gör jag. Men framför allt tycker jag att myndigheterna har använt övervåld. Deras agerande får mig att känna att de haft tjänstemän som har varit avundsjuka på mina stora inkomster.

Det finns de som menar att du hela tiden visste om vad som försiggick.
– Vi har ett inspelat band där två anställda säger att man kommer att behöva en hjärtstartare när man informerar mig om detta, varav en av dem sa att ”det nog är en bra idé”. Och varför skulle jag då ta in Catharina Lagerstam, som är en extrem resurs, att analysera avvecklingsportföljen? Om jag velat fly från fakta skulle jag ju ha tagit in någon jubelidiot, någon trött gammal ingenjör från verkstadsindustrin eller skogsindustrin som inte begriper ett skit om det här.

Ungefär en vecka efter att Mats fått reda på att tradingportföljen var kraftigt övervärderad realiserade HQ Bank så stora förluster i sin trading att banken fick gå ut med en vinstvarning på 200 miljoner kronor. Lösningen stavades nyemission, vilket i korta drag innebär att ett aktiebolag erbjuder allmänheten och/eller befintliga aktieägare att teckna nya aktier i företaget för att få in pengar till företaget.

Mats skriver i sin bok att den tänkta nyemissionen på 559 miljoner inte räckte när avvecklingskostnaderna började skena och att nödlösningen blev att sälja HQ Fonder för 850 miljoner kronor till Investment AB Öresund samt att genomföra en nyemission på en miljard till hösten.

HQ hade akut likviditetsbrist och försäljningen av HQ Fonder lyckades inte täcka detta. Om inte HQ fick ett tillskott i kassan på drygt 400 miljoner kronor skulle bolaget gå i konkurs efter månadsskiftet. Detta resulterade i att Investment AB Öresund gick in med 200 miljoner medan familjen Qviberg gick in med 56 miljoner av sina egna pengar. Resterande belopp, cirka 150 miljoner, sköt Öresund till genom att förvandla ett tidsbundet förlagslån till HQ Bank till ett evigt förlagslån. HQ var därmed räddat från konkurs, men stormen hade inte blåst förbi – långt ifrån.

Relationen mellan det gamla radarparet Mats Qviberg och Sven Hagströmer blev allt sämre. Mats skriver i sin bok att ”Sedan Sven Hagströmer tog bort sin skyddande hand från mig den 17 maj var livet inte lika roligt att leva”.
– Han svek mig och säger att vi har en icke-relation. Jag vet inte ens vad det är för någonting, det låter som brysselsvenska för mig. Vi har förbrukat förtroendet för varandra och det är svårt att bygga en relation på det. Men Sven hade nog större behov av mig än vad jag hade av honom, säger Mats och tillägger:
– Det var ju Stefan Dahlbo, Jonas Wahlström och jag som gjorde de stora affärerna. Sven var utomordentligt bra på att ta hand om relationer och han behövdes definitivt. Men det var en annan Sven än den som finns idag. Han gick ut i radio och sa att vi aldrig umgåtts, och då har vi rest till bland annat St Barth, Mauritius och Seychellerna säkert femton gånger tillsammans. Vi har dessutom firat påsk och jul ihop i många år. Att då gå ut och förneka vår vänskap är ju som när Petrus sa att han inte kände Jesus.

Hur kändes det att höra en sådan sak?
– Jag tycker att han gjorde bort sig och det tar nog ett tag att reparera vänskapen.

Tror du att han kommer att läsa boken?

– Ingen aning. Det får du ringa och fråga honom om.

Vill du att han ska läsa den?
– Som författare är det självklart att jag vill att folk ska läsa min bok. Det gäller även Sven.

Tre veckor in i augusti 2010 nåddes Mats av ett obehagligt rykte från en journalist. Finansinspektionen, som han i sin bok beskriver som ”en barnarmé med handgranater”, skulle dra in körkortet för HQ Bank.
– Det är Finansinspektionen som är den stora skurken. fi:s ordförande, Bengt Westerberg, har haft ett horn i sidan på mig i många år. Hans tidigare fru och min fru Eva gick tillsammans i skolan i många år, så vi känner varandra väl. Hon är numera ordförande för Telia, så hon har fått sitt straff. Först gifta sig med Bengt Westerberg och sen bli ordförande för Telia, säger han.

Tror du att det kan ha varit personligt?
– Absolut. Finansinspektionen hade inte en aning om vad de höll på med.

Den 27 augusti berättade HQ i ett pressmeddelande att nyemissionen på en miljard var säkerställd och att den skulle klubbas igenom på den extrainsatta bolagsstämman en månad senare. HQ värderades till närmare två miljarder och var redo för nystart. Trots det mådde Mats inte bra utan kände att någonting var på gång. Timmarna gick och på kvällen åkte han, tillsammans med sin fru Eva, till Blå hallen för att fira Karolinska Institutets 200-årsjubileum. Han berättar att han var helt bortkopplad och att han kollade mobilen var och varannan sekund. När förrätten kom in stoppade Mats undan mobilen, vilken så klart började att vibrera på en gång. Meddelandet var från HQ Banks dåvarande ordförande Mikael Nachemson: ”Kom till kontoret omedelbart. Katastrof.”. Mats förstod direkt vad som hade hänt: HQ Bank hade förlorat tillståndet och ”HQ-kraschen” var ett faktum.
– Jag började att skaka. Det kändes som att tiden stod stilla och att jag befann mig i en tunnel utan slut, säger han.

Var det den jobbigaste dagen i hela HQ-kraschen?
– Nej, det var det inte.

Vilken var den jobbigaste?
– Det vet jag inte. Det var gradskillnader i helvetet.

Mats är för dagen klädd i grå flanellbyxor, vit skjorta, blå kavaj och grön slips. Ett väl sammansatt resultat av att han och frun, Eva, denna fredagskväll ska till Kungliga Operan och se premiären av Svansjön. Han berättar att familjen, advokaten Christen och hans psykiatriker varit viktiga stöttepelare under dessa år, men att han ”gråtit sina egna tårar” och skött sorgearbetet på egen hand.
– 2010–2011 var katastrof. Jag mådde jättedåligt och självmedicinerade mig i början med alkohol. Men det är ju så med alkohol, den dränker inte sorgerna, den gödslar dem, säger Mats.

HQ Bank försattes i likvidation, men räddades från konkurs då Carnegie förvärvade HQ Bank och HQ Fonder. Ett livsverk i spillror, svek från sina närmsta vänner och som om inte det vore nog – ett cancerbesked. Motgångar är ingenting främmande för Mats.
– Har du lekt med drakar någon gång? Om man har en drake så stiger den bara i motvind. Men visst, jag är själv förvånad att jag orkade gå igenom det där. Min bästa kompis, Johan Björkman, dog ju på grund av ett mediadrev och hur folk behandlade honom. Det är klart att hans död påverkade mig och sen fick jag ju cancer i vintras. Det var inte precis vad jag behövde just då. Men det var också en vändpunkt för mig. Jag tänkte att ”jag ska fanimej inte dö i alla fall”, säger han och tillägger:
– Alla motgångar har gjort mig starkare som människa. Jag känner mig som ett lejon nu.

Apropå döden, du berör den en del i bokens slut.
– Döden är ju en del av livet. Kanske inte den roligaste delen, men ändå.

Är du rädd för döden?
– Absolut inte. Det är ingenting jag går och oroar mig för. Om man lever i trettio tusen dagar och dör en, vad ska man då fokusera på?

Den 9 januari i år beslutade Ekobrottsmyndigheten att åtala Mats för grovt svindleri för sin inblandning i HQ-kraschen och den 9 februari 2016 väntar rättegång. Han menar att hans chanser är mycket goda och att det hela handlar om ”ett gäng rättshaverister som försöker skrämma upp honom”. Han stäms på fem miljarder kronor, en summa som skulle få de flesta att börja kallsvettas.
– Det är ju bara barnsligt. Jag fick stämningen dagen innan julafton år 2010. Det är ju smakfullt. Men det är ett sätt för dem att förstöra. En psykologisk terror. Juridik by terror, säger han.

Vidare berättar Mats att han, tillsammans med advokater, förbereder sig minst två timmar per dag inför den stundande rättegången.
– Igår hade vi advokatmöte här på kontoret i två timmar och jag tycker att det är urtråkigt. Juridik är inte min bästa gren. Det ska bli jätteskönt att få rättegången ur världen. Men det är lugnt. Eftersom jag har rent mjöl i påsen kan jag inte bli fälld, avslutar han

MATS QVIBERG

Ålder: 62
Familj: Fru, tre barn, fyra barnbarn
Bor: Hus på Lidingö, sommarställe i skärgården, fjällstuga
Utbildning: Civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm
Intressen: Bridge, golf, opera, barnbarn, umgås med vänner
Yrke: Ordförande i Investment AB Öresund, ordförande i Bilia, vice ordförande i Fabege AB

Fem snabba
Styrka: Underskattad
Svaghet: Oral inkontinens
Rädd för: Jag är inte rädd, det värsta har redan hänt
Skäms för: Ingenting
Om fem år: Samma sak som idag

Leave a Reply