När man hör ord som pokerspelare och pokerstjärna får nog många upp en bild av en livsnjutare som bara tänker på spelstrategier och nästa vinst. Men detta är långt ifrån sanning. Bland dagens pokerstjärnor hittar man entreprenörer, filantroper och välgörenhetsarbetare. Det finns de som har blivit författare och det finns de som har gett sig in i tv-branschen. Den svenska pokerspelaren Martin Jacobson är en av de som har valt att göra något mer av sin fortfarande pågående pokerkarriär, och han ägnar mycket av sin tid, och sina vinster, åt att ge tillbaka till andra.

Poker som karriär

Poker var inte det självklara valet för Martin Jacobson (f. 1987), som är uppvuxen på Lidingö i Stockholm. Hans första karriärsval var att bli kock, vilket han studerade till och strävade efter att bli. Efter att ha tagit examen från ett kockprogram på gymnasiet gick han in i lumpen i ett år. Trots att han hade introducerats för poker redan som 18-åringen var det fortfarande köket som lockade honom och när han var klar i flottan fortsatte han att satsa på matlagningen. Hans dröm var att driva sin egen restaurang i klassen fine dining. Däremot var det flera saker som gjorde att hans kockdrömmar fick läggas på hyllan. Löften om arbete och lärlingsplatser som inte blev verklighet tog till sist udden av drömmen och han utvecklade en ny passion.

Det var få som lyckades undvika poker-boomen i mitten av 00-talet, och Martin var en av de som började spela poker på nätet när det fortfarande var nytt. Den här boomen kom sedermera att bli starten på en helt ny spelmarknad med olika typer av casinospel. Marknaden har sedan dess vuxit och det var i början av det här året som den reglerades för att skapa en tryggare och säkrare tillvaro på nätet i Sverige.

Martin började som många andra med att delta i olika online-turneringar och han upptäckte snabbt sin nisch. Hans stora framgångar kom av att spela i turneringar där vinsten var en plats i ett live-event. 21 år gammal tog hans framgångar honom till Las Vegas i USA. Han hade då för första gången kvalificerat sig till WSOP Main Event, som också kallas för poker-VM. Däremot var han den första att lämna tävlingen och han åkte ut redan efter tredje handen. Men det var inte med ett hängande huvud som han åkte tillbaka till Sverige. Han hade fått blodad tand och vill ställa upp i fler stora live-turneringar.

Under åren som följde fortsatte han att kvala in till stora turneringar, bland annat till EPT eller European Poker Tour (motsvarande poker-EM). I samma veva blev han genom sina vinster den första svensken att komma in på topp tio-listan på Global Poker Index. Hans första stora vinst kom i London 2013, då han vann hela EPT, men det var 2014 som hans hittills största karriärvinst kom. Då vann han, 27 år gammal, WSOP Main Event och kamma hem 10 miljoner USA-dollar, då motsvarande 74 miljoner svenska kronor. Därmed blev han, och är fortfarande, den mest framgångsrika svenska pokerspelaren.

Ambassadör för poker

Hans framgångar har gjort honom till ett välkänt namn i pokervärlden och han är känd för att vara en av de mer sympatiska och vänliga spelarna. Det kom att passa bra för hans nästa karriärsteg.

Även om han inte har vunnit lika stora tävlingar i Texas Hold’em No Limit som under åren 2013 till 2014är han aktiv på pokerscenen, både som spelare men också som ambassadör. Sedan sin stora vinst har han haft en vilja att ge tillbaka till andra som vill spela poker och ett naturligt steg blev att bli ambassadör. Genom plattformen 888poker är han tillsammans med andra kända spelare med och främjar pokerspelandet och hjälper andra att nå sina drömmar. I sitt ambassadörskap är han med och utvecklar spelet och spelarna som en dag vill bli världsmästare i poker, precis som han. Samtidigt handlar hans ambassadörskap inom poker inte bara om att hjälpa nya pokerspelare att nå toppen eller att lyfta fram poker som det strategiska och krävande spel det faktiskt är. Han vill även lyfta fram möjligheten för välgörenhetsarbete i samband med pokerspelande, och det är något som han brinner extra mycket för.

Pokerturneringar i välgörande ändamål

Med alla möjligheter att dra sig tillbaka och njuta av sina vinster har Martin gjort precis tvärtom. Han har istället valt att ägna sin tid åt välgörenhetsarbeten och att förespråka hur man kan använda pokern för att hjälpa andra. Sedan 2014 är han en aktiv medlem i välgörenhetsorganisationen REG: Raising for Effective Giving. Deras filosofi är att skänka pengar till organisationer som gör det mest av pengarna de får och därmed bidrar till ett minska lidande, vare sig det är för djur eller människor, samt arbetar för en bättre miljö. Organisationen består till stor del av investerare och pokerspelare, varav alla har gått med på att donera 2 procent av sina inkomster till organisationen. När Jacobson vann VM-titeln 2014 donerade han 250 000 dollar av vinsten, vilken då gick till en djurrättsorganisation. Han är väldigt aktiv med att marknadsföra REG och arbetar hårt för att få andra pokerspelare att donera 2 procent av sinaturneringsvinster, samt 3 procent av sina vinster i så kallade ”cash games” varje kvartal.

Förutom att influera andra pokerspelare att ge av sina vinster till välgörenhet har han deltagit och marknadsfört olika välgörenhetsturneringar. Under WSOP har han spelat i välgörenhetsturneringen One Drop, där en del av spelarnas pengar skänks till olika ändamål. Den senaste turneringen som han deltog i var DT38Foundations årliga pokerturnering i London den 21 november. Organisationens syfte är att samla in pengar för att öka kunskapen om testikelcancer till minnet av West Ham United-spelaren Dylan Tombides, som blott 20 år gammal gick bort i sjukdomen.

Enligt Martin har hans välgörenhetsarbete, ambassadörskap och pokerspelande bidragit till en ständig utveckling. Han är inte samma person som han var när han startade sin karriär, även om han fortfarande har ett stort intresse för mat. Han anser sig vara klokare och mognare och han kommer fortsätta sitt arbete för att hjälpa andra och främja pokerspelandet.

Leave a Reply