50 miljoner dollar. Så mycket sålde Fredrik Eklund lägenheter för under sitt första år som mäklare på J C DeNiro, skådespelaren Robert DeNiros farbrors mäklarfirma. Han utsågs till ”årets nykomling” och kommande år sålde han lägenheter till Kim Kardashian, Cameron Diaz och John Legend – för sammanlagt två miljarder dollar. En strålande karriär tog fart. Men det var inte så allt började…

Fredrik Eklund är född och uppväxt i Stockholm. Han är son till chefsekonomen Klas Eklund och bror till Sigge Eklund, författare och podcastexpert. Han pluggade på Handelshögskolan i Stockholm men tog aldrig någon examen. Inte för att det spelade någon större roll för Fredrik. Redan som 23-åring var han chef över 45 personer på IT-bolaget Humany som han själv startat. Bolaget gör programvaror för sök- och självservice. Mest känt är Humany för sina webbassistenter samt sökteknologin SearchAssistant. Carl Bildt, Ulf Dahlsten och Klas Eklund var styrelseledamöter och bolaget arbetade främst mot storbanken SEB. Trots högre lön än många andra i hans ålder var Fredrik inte nöjd. Han ville flytta utomlands, helst till New York.

År 2002 flyttade Fredrik till staden som aldrig sover. Här livnärde han sig till en början på att spela in porrfilmer. År 2003 vann han en GayVN award för ”Best Solo Scene”. Om han ångrar sig? Svaret är nej, Fredrik menar att tiden som porrstjärna aldrig legat honom till last – utan snarare gett honom en chans att komma dit han vill.

Själva fastighetskarriären tog fart för snart tio år sedan. Många av vännerna sa att Fredrik var menad till att bli just mäklare. ”Han har energi som få, god analytisk förmåga, är social och hungrig efter pengar”. Det sistnämnda påståendet håller han dock själv inte med om.

– Om jag var driven av pengar skulle jag ha gått ut Handelshögskolan, sen Wharton och börjat på MorganStanley i NYC. Mäklaryrket var inte heller givet, det bara blev så, säger han.
Det var dramatiken och att varje dag är annorlunda som lockade Fredrik till mäklaryrket. Att man skapar sin egen framgång. Målet var att bli New Yorks bästa fastighetsmäklare. Fredrik berättar om starten av sin karriär.
– Från början var jag den som jobbade allra hårdast. Jag var först in på kontoret och sist ut.

Det fanns 30 000 licenserade mäklare att slåss emot bara på Manhattan och det var 2005, när han vann sitt första stora projekt: The Onyx Chelsea, som karriären tog riktig fart. Han insåg att det var värt att satsa på de allra lyxigaste nyproduktionerna i New York. Under sina åtta år som fastighetsmäklare på Douglas Elliman, där han arbetar än idag, har han sålt lägenheter för nära två miljarder dollar – cirka 10 miljarder kronor. Vid sidan av det driver han mäklarfirman Eklund Stockholm New York.

– Jag jobbar från det ögonblick jag öppnar ögonen på morgonen fram tills det att jag sluter dem igen på kvällen. Det finns ingen genväg till att bli en framgångsrik mäklare, det kräver att man ständigt är tillgänglig.

Hur ser en typisk arbetsdag ut idag?
– Jag går upp klockan 05.00 för att träna och börjar läsa dagens mail direkt från gymmet. Tidsskillnaden mellan NYC och Europa gör att första delen av dagen i regel ägnas åt kontoren i Skandinavien. Från lunch och framåt har jag ofta möten med byggherrar. Eftermiddagen visar jag lägenheter eller sitter i planeringsmöten. Kvällen avslutas tidigt antingen på någon av mina favoritrestauranger med en kund, kollega eller middag hemma med Derek. Normalt är jag i säng runt klockan tio för att få mina timmars sömn innan jag stiger upp klockan 05.00 igen.

Vad avgör att du vill ta dig an och sälja en lägenhet?
– Objektet i sig är inte det viktiga, det är kemin med säljaren. Litar han eller hon på mig så kommer det att bli en bra affär. Om jag har en dålig magkänsla från början tackar jag hellre nej. Jag har kommit så långt i min karriär att jag har förmånen att kunna välja mina uppdrag och lägger hellre min tid och energi på att göra en bra affär tillsammans med någon jag gillar.

Vilken lägenhet är ditt bästa sälj?
– Min egen lägenhet i Chelsea som jag nyligen sålde. Jag och min man Derek firade vår två års bröllopsdag och fick det påskrivna kontraktet faxat till oss under vår vistelse där. Vi mer än dubblade vår ursprungliga insats.

Fredrik bor idag tillsammans med Derek i en bombastisk lägenhet mitt i hjärtat av New Yorks kändistäta Tribecca. Det är fyra meter i tak och gigantiska fönster ut mot Hudson River. Frågan är ju då förstås vad en lägenhet måste ha för att Fredrik ska vilja bo där.
– En härlig utsikt, gärna stora fönster och högt i tak, jag och Derek är ju långa, säger han och skrattar.

Fredrik träffade Derek, den Zimbabwefödde konstnären, på ön Mykonos. Det var kärlek vid första ögonkastet och de gifte sig för drygt två år sedan. Bröllopet gick av stapeln på Little Palm Island utanför Key West, en ö som prisats som lyxigaste beachrestorten i USA. Från en början var planen att vara där ett par nätter med de närmaste men Fredrik fick en idé… han ville hyra hela ön. Sagt och gjort. 60 gäster flög från hela världen för att vara med på bröllopet som måste kostat en förmögenhet.
– Jag tror inte på att samla pengar på hög för framtiden. Jag samlar istället på minnen och vad är bättre än att dela dem med de människor man älskar? Jag älskar att upptäcka nya platser och spenderar en löjligt stor del av de pengar jag tjänar på resor till olika exotiska platser. Ofta bjuder jag med min bror Sigge och hans familj, säger Fredrik.

Fredrik är sedd som en haj i New York men en softy när det kommer till mannen Derek och hundarna Mousey och Fritzy. Hur är du som make egentligen?
– Haha denna lämnar jag till Derek att svara på! Men jag tror jag är en kärleksfull make och jag försöker vara mer närvarande även om jobbet kräver en stor del av min uppmärksamhet i veckorna. Jag är dock bra på att ta en paus mitt på dagen för att skicka ett meddelande till Derek eller min familj och påminna dem om hur mycket jag älskar dem.

Eklund Stockholm New York (ESNY) har förstås också kontor i Stockholm. Frågan blir ju då om det finns lyxlägenheter på New York-nivå även i vår huvudstad?
– Såklart, har du inte kollat in vår hemsida? Söder är som Soho och Östermalm jämför jag med Upper East Side.

Att det finns stora skillnader mellan att vara mäklare i Stockholm och New York kanske är givet. I New York har köparna mäklare, vilket inte sker i Sverige. Detta gör att konkurrerande mäklarfirmorna samarbetar med varandra för att matcha säljare och köpare. Arvodet delas sedan lika mellan mäklarfirmorna som representerar köpare och säljare.

På ESNY arbetar idag 50 personer, Fredrik handplockar samtliga.
– Det som krävs för att vara en riktigt bra mäklare är att du måste ha outtömlig energi, alltså man får aldrig bli trött. Sen vill jag att mina kunder ska se mig som en vän eller Fredrik, inte som mäklaren och så vill jag även att mina anställda ska tänka.

Har du något drömobjekt att sälja?
– När jag började som mäklare hade jag många drömobjekt, drömsäljare och köpare men efter nio år i branschen drömmer jag om andra saker. Framförallt att sätta rekord. Jag är besatt av det och utmanar mig själv hela tiden för att tänja på gränserna av vad många tror är möjligt, säger Fredrik.

Eklund säger sig inte drivas av pengar men det blir en hel del per år kan man ju säga. Exakt hur mycket han tjänar vill han inte svara på men hans senaste lägenhet – som han sålde till sig själv – kostade runt 46 miljoner kronor, enligt mäklarsidan.

Hur rik är du egentligen?
– Tillräckligt för att kunna unna mig själv om mina nära och kära den lyx i vardagen som jag som liten kille från Akalla endast kunde drömma om när jag flyttade till NYC.

Vad gör du när där ledig?
– Om vi inte reser någonstans och är kvar i NYC gillar jag att ligga kvar lite extra i sängen med Derek och mina två små taxar Mousey och Fritzy för att sen äta en sen frukost, ta en promenad i Central Park eller gå på något av mina favoritmuseum eller kanske besöka ett galleri i Soho.

Alla känner vi väl till Million Dollar Listing (MDLNY). Genom realityserien har Fredrik fått fans i över 113 länder och megakändisar står i kö för att spendera miljoner på en ny Manhattanbostad. Jag menar han har sålt fastigheter till bland andra Leonardo DiCaprio, Sarah Jessica Parker och Daniel Craig. Varje avsnitt har miljoner tittare men Eklund menar att han är van idag. Att ha ett filmteam i hasorna rör honom inte i ryggen. Han understryker också att han aldrig fått ett manus och att alla affärer är på riktigt.
– Man skulle kunna säga att jag fått betalt för att för att göra reklam för mig själv, vi har fördubblat siffrorna i New York, säger han och skrattar.
Det var Eklund själv som pitchade serien men det tog tre år innan tv-kanalen tackade ja.
– Det första jag sa till producenterna när kontraktet var påskrivet var att jag aldrig kommer att bli emotionell och aldrig ta konflikter framför kameran. Halvvägs in i första säsongen hade jag både gråtit och utkämpat praktgräl med en meningsmotståndare. Vi var nominerade för en Emmy förra säsongen, för avsnittet med mitt bröllop, men vann tyvärr inte. Nu är planen att bli nominerad igen, säger han.

Den fjärde säsongen av MDLNY är i igång men också ett annat efterlängtat släpp – Fredrik Eklunds The Sell: The Secrets of Selling Anything to Anyone. Boken är redan en bestseller och handlar om Fredriks passion för att sälja:
– Alla människor är säljare, vare sig man vet det eller inte. När jag flyttade till New York 2003 bestämde jag mig för att bli stans bästa mäklare. Under 2014 drog jag in mer arvoden än någon annan mäklare i bolagets historia och jag blev utnämnd som etta av alla stadens 30 000 mäklare av The Real Deal, fastighetsbibeln i USA.

Vad blir nästa stora grej, egen show?
– Just nu finns det ingen tid över förutom för mina företag och inspelningarna av Million Dollar Listing, men om telefonen ringer i framtiden med ett konkret erbjudande lovar jag att överväga det…

Fredrik Eklund

Ålder: 41
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm men hoppade av efter ett år.
Bor: New York.
Karriär: SEB i Stockholm, London, Tokyo och Singapore, grundade Humany med Carl Bildt, grundade Cave Entertainment med listettor i Japan och Billboard Latino, flyttade till NYC och blev mäklare. Idag är han verksamhetschef för Prudential Douglas Elliman. Grundade EklundStockholm New York 2009.
Familj: Man (Derek), Mamma, Pappa Klas Eklund, Bror Sigge Eklund med familj.
Hur skulle din bror Sigge Eklund beskriva dig med tre ord: Äventyrslysten, känslig, driven.
Förebild: Urban Edenström, Barbra Corcoran och min pappa Klas Eklund.
Mest stolt över: Att jag och mitt team är det bäst säljande teamet inte bara i USA men också i hela Prudential Doglas Ellimans historia och de har över 6 000 mäklare bara på ostkusten. Jag är också extremt stolt över mina företag i Norge och Sverige och vad vi lyckats åstadkomma där på så extremt kort tid.
Om det inte blivit mäklare: Jag har alltid haft en dröm om att bli skådespelare.

Leave a Reply