I början av februari är det dags för den 36:e upplagan av Handelsdagarna i Stockholm. Och det är ingen slump att mässan har lyckats locka både spännande föreläsare – och intressanta företag sedan starten. 

– I år föreläser bland annat Cristina Stenbeck och Klarna-grundaren Niklas Adalberth, säger Ida Lennartsson, projektledare.

Handelshögskolan i Stockholms studentkår har arrangerat Handelsdagarna i över 36 år. Och det som bland annat gör mässan unik är ett brinnande engagemang från de 150 studenter som arbetar ideellt med Handelsdagarna. Ida Lennartsson, projektledare för årets mässa, ser fram emot två fullspäckade och spännande dagar i början av februari. 

– Vi kommer att ha något för alla studenter. Det spelar ingen roll om du går första året på din utbildning eller är mastersstudent. Det är många som tror att företagen som kommer till Handelsdagarna bara letar efter studenter som är på väg ut i arbetslivet, men det stämmer inte, säger hon. 

Handelsdagarna är en chans för studenter att träffa företag, lyssna på intressanta föreläsare och känna av hur klimatet är ute på arbetsmarknaden. Vissa företag är ute efter att anställa medan andra letar efter praktikanter eller bara vill presentera sig och berätta mer om vad de gör. 

– I år har vi valt att satsa ännu mer på miljön. Det innebär att vi bland annat har ett miljötänk genom hela mässan. De företag som vill miljökompensera för deras deltagande får en växt i sin monter som visar att de tar ansvar. Det är ett bra sätt för företagen att känna att de är involverade i vårt arbete, säger Ida Lennartsson.

I år deltar 73 företag på Handelsdagarna som går av stapeln den 7 till 8 februari – och intresset har varit stort. Ida Lennartsson berättar att de har valt att fokusera på att skapa en större bredd bland deltagarna genom att bjuda in företag från fler branscher. 

– Det kommer självklart att finnas både banker och konsultföretag på mässan, men även bland annat forskningsinstitut, retailföretag och it-bolag. Det känns jätteroligt att det har varit stor efterfrågan på mässplatser i år, säger hon.

Förutom att vara projektledare studerar Ida Lennartsson Retail Management på Handelshögskolan. Hon var funktionär på förra årets mässa och tyckte att det var både ett roligt – och givande arbete. 

– Jag sökte tjänsten som projektledare för Handelsdagarna 2019 eftersom mässan är skolans största projekt och involverar många studenter. Vi är supertaggade och vi hoppas att det här blir den bästa mässan någonsin, säger hon. 

Efter årets mässa lämnar Ida Lennartsson över ansvaret till en ny projektledare. Hon förklarar att varje år tar en ny grupp studenter över Handelsdagarna. Det innebär att de i princip formar mässan från ett blankt blad. 

– Jag ser mycket positivt på framtiden för Handelsdagarna. Jag tror att det alltid kommer att finnas ett behov av att integrera i verkligheten, avslutar Ida Lennartsson.

Leave a Reply