Fundler vill hjälpa konsumenter att göra smarta investeringar. Deras innovativa investeringsapp har väckt uppmärksamhet på marknaden – och nedladdningarna fortsätter att öka.
– Att få pengarna att växa ska vara tryggt, enkelt – och billigt, säger Ulf Ahrner, medgrundare och vd. 

Nio av tio svenskar har ett sparande, och hälften har ett sparkapital på minst 100 000 kronor. Det visar en undersökning från Sifo på uppdrag av Swedbank.

– Om du har 300 000 kronor på ett bankkonto utan ränta så förlorar du 30 000 kronor på bara fem år på grund av inflationen, säger Fundlers vd och medgrundare Ulf Ahrner. 

Han förklarar att det blir ännu värre om du sparar till en bostad och bostadsmarknaden samtidigt går upp med 30 procent. Det är omöjligt att ”spara ikapp” eftersom du alltid kommer att ligga ett steg efter på grund av ditt traditionella sparande som inte ger någon avkastning. 

– Att få dina pengar att växa behöver inte vara komplicerat. Vi har skapat en tjänst för dem som vill spara på ett smart sätt. Vi vill förenkla marknaden, så att det är lätt för alla att göra sunda investeringar. Genom smarta, digitala och automatiska lösningar kan vi hålla kostnaderna nere, säger Ulf Ahrner. 

Fundler hjälper dig att investera dina pengar på bästa sätt helt utifrån din ekonomiska situation, och ger pengarna möjlighet att växa genom en nobelprisbelönad metod, Modern Portföljteori, MPT. Deras innovativa investeringsapp hjälper dig att hitta lämpliga fonder och sköter dessutom allting automatiskt – från överföring av pengar till redovisning, handel av fonder till redovisning till skatteverket. 

– Om du investerar dina pengar kommer du att kunna följa med när ekonomin både går upp och ner. Och du kommer garanterat aldrig att halka efter. I och med att Mobilt Bank-ID fått ett sådant fantastiskt genomslag är det inte längre nödvändigt med personlig kontakt vilket möjliggjort digitala tjänster som Fundler, säger Ulf Ahrner.

Fundler grundades redan 2015, men det var inte förrän i november 2017 som de lanserade appen på riktigt. Mycket har att göra med den nya lagen MIFID2, som trädde i kraft 2 januari 2018. Tanken är att stärka kundskyddet och flytta sparandet till effektivare lösningar som ger mer till kunden.  

– Vi har bestämt oss för att driva utvecklingen framåt i en bransch som har varit väldigt traditionell. Tillsammans med de digitala möjligheterna, och med våra insikter i bagaget, har vi redan kommit en bra bit på väg, säger Ulf Ahrner.

Fundler är även vad som enligt Finansinspektionen klassas som oberoende rådgivare.

Det innebär att de inte tar emot kick-backs eller provisioner från fondbolagen. De tar endast betalt direkt från kund. Det betyder i sin tur att de inte har några som helst incitament att rekommendera sina kunder något annat än de fonder, eller andra produkter, som de anser är bäst lämpade.

– Om vi rekommenderar en fond som ger provisioner så går de provisionerna rakt in på ditt konto och återinvesteras i fonden igen. Det är därför samma fond kan vara billigare hos Fundler än hos till exempel nätmäklarna eller försäkringsbolagen, som behåller provisionen själva, avslutar Ulf Ahrner.

Leave a Reply