Banker och kreditinstitut tjänar enorma summor på dina lån och krediter varje dag. Nu utmanas de av nya aktörer som erbjuder lån utan att involvera bankerna. Genom ny teknik är det möjligt att via en digital plattform koppla samman investerare med låntagare. Hetast på marknaden är peer to peer-lån där du själv kan låna ut pengar till privatpersoner.

Med digital teknik ges kunderna kostnadsfördelar, transparens och bättre villkor. I alla tider har människor lånat av varandra men under lång tid har avkastningen på investeringar i lån varit förbehållen bankerna.

En del av den globala delningsekonomi-trenden
Lendify erbjuder så kallade “person-till-person-lån” eller “peer to peer-lån”. Dessa lån har inga banker eller kreditinstitut som mellanhänder. Det är istället privatpersoner med pengar över som lånar ut till privatpersoner som behöver låna. De privatpersoner som väljer att investera sina pengar och låna ut dem till privatpersoner får en bra riskjusterad avkastning på sina investeringar. Detta är tack vare Lendifys gedigna kreditprövningsprocess som säkerställer att kreditförlusterna hålls låga.

Vilken avkastning kan man förvänta sig?
De flesta av investerarna väljer att automatiskt investera i en korg av lån, det som Lendify kallar för autoinvest. Investeraren väljer tidshorisont (lång eller kort) på underliggande lån och sedan sköter Lendify investeringarna och säkerställer en god riskspridning. Den förväntade årliga avkastningen efter avgifter och kreditförluster ligger mellan 4 och 6 procent beroende på löptid. Som investerare kan du även välja att sköta dina investeringar manuellt. Då sköter du själv din riskspridning och kan välja lån utifrån riskklass samt löptid.

Låntagarna sparar tusenlappar varje månad
– Banken har som drivkraft att tjäna maximalt med pengar på sina räntor. Det man kanske inte förstår är hur mycket pengar bankerna verkligen tjänar. Räntorna är just nu all time low samtidigt som bankernas vinster är all time high, säger Erik Wikander, marknadschef på Lendify.

Utmanaren Lendify grundades 2014 och har sedan dess hjälpt sina låntagare att spara tusenlappar varje månad. Genom att samla dyra lån och krediter hos Lendify till en bättre ränta sparar hushållen i snitt 1 950 kronor i månaden.

Lendify ger makten till kunderna
De traditionella bankerna ser oroligt på utvecklingen. De är vana vid att kunna erbjuda 0 procent i sparränta och sedan låna ut spararnas pengar med ofta upp till 10 procents ränta. De får då hela kakan själva. Lendify har en annan vision, de som lånar ut sina pengar får ta del av den vinst som bankerna tidigare var ensamma om samtidigt som låntagarna erbjuds lägre räntor på sina lån. På så sätt återges makten till kunderna.

– Vi har en helt annan modell än bankerna – den betyder att vi inte behåller vinsten på räntan och tar för oss som bankerna gör, utan endast en avgift för att koppla ihop en kund som vill låna pengar med kund som vill investera. Det är det som gör att vi kan erbjuda bättre villkor. Och vi gör det på kundernas villkor, säger Erik Wikander.

Lendify Rewards sänker räntan ytterligare
Förutom den fördelaktiga räntan får alla Lendifys kunder ta del av deras lojalitetsprogram som går ut på att du får poäng när du betalar dina räkningar i tid. För poängen kan du sedan sänka räntan ytterligare.

– Vi belönar kunderna när de sköter sig. Vi finns till för att förbättra lånevillkoren för dig som låntagare och vi tycker att det är viktigt att bidra till att förbättra den ekonomiska situationen för våra kunder, säger Erik Wikander.

Fakta: Det här är Lendify
Lendify är ett Stockholmsbaserat bolag grundat 2014 som tillhandahåller en digital plattform där investerare och låntagare möts. Lendify erbjuder så kallade peer to peer-lån där du lånar pengar av andra privatpersoner. Lendify har som ambition att skapa bättre villkor och räntor för låntagarna som idag redan lånar. I och med att Lendify är en digital plattform utan kostnader för gamla IT-system, ineffektiva processer och kontorsnät kan de vara mer kostnadseffektiva. Det ger en mer konkurrenskraftig ränta för låntagarna och en bättre avkastning för investerarna.

Leave a Reply