Snösäkert, solsäkert och prisvärt. I kombination med en exceptionell matkultur och ett stort skidutbud. Andorra är en alpin dröm – passande för alla.

Gillar du Alperna kommer du älska Andorra. På kort tid har mikrolandet, inklämt mellan Spanien och Frankrike, blivit svenskarnas alpina favorit och med över 300 soldagar per år och ett säkert snöklimat är det lätt att förstå varför.

Furstendömet Andorra blev en självständig stat så sent som 1993 och på kort tid har det hänt mycket i landet. Tidigare styrde två familjer varsitt skidområde i Andorra, Soldeu och Pasa de la Casa, vilket innebar att man som besökare var tvungen att ha två olika skidpass för att kunna åka i hela området, något som upplevdes som både dyrt och besvärligt för de turister som kom på besök. 2005 bestämde sig därför familjerna för att bygga samman de båda systemen och inleda ett samarbete. Och tur var väl det för nu har Andorra fått till ett sammanhängande område, Grandvalira, med över 200 kilometer pist, 67 moderna liftar och 118 nedfarter utformade med olika längd och svårighetsgrader. Storleken och Pyrenéernas utformning gör att alla skidåkare kan hitta sin egen utmaning.

I dag transporterar liftsystemet över 120 000 gäster i timmen, men i och med att det bara finns omkring 30 000 hotellbäddar i området blir det sällan några liftköer. Det finns dessutom ett mindre skidområde, Vallnord, som också erbjuder ett varierat utbud av enkla familjebackar och tuffa svarta nerfarter.

I Grandvalira och Vallnord-området finns totalt sju byar. Byarna ligger på 1 700 till 2 100 meter över hav och samtliga har olika karaktär. En rekommendation är därför att prata med en Andorraexpert för att ta reda på vilken av byarna som passa en bäst. I Sverige är Quality Travel representanter för resmålet Andorra.

Skidsäsongen i Andorra varar från sista helgen i november till veckan efter påsk och resmålet passar allt från barnfamiljer till elitskidåkare. Vid sidan om den exceptionella skidåkningen erbjuder Andorra även flera spafaciliteter, bra shopping och enastående vandringsmöjligheter. Från skidbyarna går det enkelt att ta lokalbuss in till stan och det tar cirka 25 minuter från Soldeu. Eftersom att Andorra är ett taxfreeland är priserna mycket fördelaktiga och i den lilla huvudstaden Andorra la Vella hittar du över 2 000 butiker.

Förutom den fantastiska skidåkningen och de många kringaktiviteterna är maten i Andorra värd ett särskilt omnämnande. Förutsättningarna för god mat är nämligen de bästa – en mix av det spanska och franska köket, spetsat med inslag av genuina bergsrätter. Bland valmöjligheterna finns allt från enklare pizzerior till femstjärniga Michelinrestauranger och allt är väldigt prisvärt. På en normal restaurang kan du få en trerättersmiddag för runt hundralappen.

På flera restauranger i backarna kan man dessutom ta av sig pjäxorna och stoppa fötterna i tofflor medans man äter. En extra mysfaktor som ofta gör att man väljer att sitta kvar en stund extra.

Leave a Reply