När Emma Dahlström var liten ställdes en fråga oftare än andra: ”Har det snöat än”? En medfödd kärlek till vinter och snö och en pappa som varit skidlärare gjorde skidintresset till en självklarhet. Efter studierna på Freeridegymnasiet i Malung har hon lyckats uppfylla sin barndomsdröm – när hon i januari 2015 vann X games i Aspen.

Emma började med alpint men ledsnade snabbt på att köra mellan portarna. Vid 8–9 års ålder blev det friåkning som gällde och hon byggde i stället upp egna hopp bredvid pisten. På den tiden fanns ingen park och under många år framöver samlades hon och vännerna för att bygga upp sin egen minipark att träna och lära sig nya trick i. X games och åkstilen slopestyle upptäckte hon strax före tonåren och när det var dags för gymnasieval hittade hon passande nog Freeridegymnasiet i Malung av en slump.

– När jag väl kom till skolan så hamnade jag i en klass där alla hade samma intressen och jag upptäckte snabbt vad jag ville hålla på med. Och det var ju drömmen för en skidtokig liten tonåring! Jag hade även enklare för att plugga. Det var aldrig svårt med motivationen eftersom jag visste att jag fick åka ut och göra det jag verkligen tyckte om emellanåt. Jag hade dessutom aldrig varit där jag är i dag om jag inte gått i Malung.

Vad är det bästa med slopestyle?
– Friheten! Det är en sport som du kan utveckla som du vill, utan gränser. Man jagar hela tiden nya resultat och pushar sig själv att lära nytt – det är en himla go’ känsla!

Om man vill prova för första gången, hur börjar man?
– Ta ett par skidor (även vanliga skidor funkar, det började jag själv med). Ta dig till närmaste backe, som med fördel har en park. Dra med ett gäng kompisar och testa er fram! Ni kommer märka att det är väldigt roligt. Ni utgår ifrån era egna förutsättningar för att sedan pusha era egna gränser.

Varför är det viktigt att filma?
– Filmandet går lite hand i hand. Testar man något nytt och läskigt, ja då gäller det att ha det på film. Det är också ett sätt att lära genom att analysera klippen för att kunna förbättra åket. Själva sporten i sig har dessutom spridits och utvecklats just genom filmer på bland annat Youtube. Läggs det upp ett klipp där någon gör en dubbelvolt på andra sidan Atlanten, då finns det snart tio kids i Europa som gör samma sak.

Bästa platsen att åka?
– Jag anser att Kläppen håller absolut världsklass! Det är en park med hög standard och som erbjuder massor på liten yta. Du får otroligt många åk på en dag. Det var i stort sett där min karriär började och en plats som jag fortfarande tycker mycket om att återvända till.

Berätta mer om Freeridegymnasiet?
– Utöver att gå med likasinnade klasskamrater och att ha närhet till Sveriges bästa parker så fick jag in grunderna för styrketräning och kost – som jag använder mig av dagligen. Eftersom jag var så pass ung när jag flyttade dit så var det viktigt att alla bitarna föll på plats för att kunna satsa på riktigt, och detta fick man verkligen med sig. Sedan har skolan utvecklats sedan min tid. I dag har de en gympahall med trampoliner, skumgrop, ett stort gym samt vallarum. Detta gör att det går att träna aktivt även under höst och vår.

Just nu hägrar Olympiska vinterspelen 2018 där Emma har goda chanser att få delta. Men efter en korsbandsskada i somras behöver hon fortfarande bevisa att hon platsar i OS-laget. När vi pratar med Emma har hon tre chanser på sig att nå ett världscupsresultat – som tar henne hela vägen till Pyeongchang i Sydkorea.

Leave a Reply