Vi på The Scholar har träffat Benjamin Dousa, ordförande för MUF, för att prata om hans hårda arbete, framgångar och tips. 

Hur har din resa sett ut, hur blev du så framgångsrik som du är idag?

Jag är född i Husby och uppvuxen i Kista med en ensamstående mamma som jobbat nästan hela sitt liv som städare. Klassresan från klassisk arbetarbakgrund till Handelshögskolan har i första hand präglats av hårt arbete, slit och ansträngning. Det finns inga genvägar om man ska vara framgångsrik inom någonting överhuvudtaget, man måste kämpa helt enkelt.

Vad krävdes för att få bra resultat på Handelshögskolan och vilka förutsättningar har det gett dig i din karriär?

Många på Handels har massa sidosysslor: man jobbar deltid, pluggar annat, är aktiv i kåren eller som jag, är politiskt engagerad. Det tar såklart mycket tid, men för mig var tentaperioden helig. Två veckor innan tentan bokade jag inte upp mig på några arbetspass eller gjorde resor i mitt MUF-uppdrag, utan då var det fullt fokus på studier. Utbildningen öppnade sen upp dörrar jag inte trodde fanns.

Vilka tre konkreta tips har du att ge nyexaminerade studenter som ska ut i arbetslivet för att lyckas?

Först och främst, gör det du tycker är roligt och givande, inte bara vad alla andra tycker är häftigt. Tips nummer två är att läsa på om potentiella arbetsgivare innan du går fram till dem på exempelvis Handelsdagarna, det imponerar att ha med sig kvalitativa frågor och inte bara fråga vad företaget gör. Det sista tipset är att våga höra av sig till företag eller myndigheter redan innan du ska söka jobb, skicka ett mail till någon på den avdelningen du är intresserad av och säg att du gärna tar en fika för att lära dig mer.

Hur ser framtiden ut för dig?

Innan jag blev MUF-ordförande jobbade jag som makroanalytiker på SEB. Om två år, när min mandatperiod går ut, skulle det vara roligt att gå tillbaka till näringslivet.

Leave a Reply