I det osäkra läget världens befinner sig då Corona-viruset sprider sig över världen, är det inte bara riskgrupper som drabbas. Det förändrade världsläget slår även hårt mot företagare och kulturinstitutioner. Mitt i det här finns det ändå en hoppfullhet och den mänskliga förmågan till kreativitet och innovation blir påtaglig. 

Många företag har på inrådan av Folkhälsomyndigheten skickat hem sina anställda för att arbeta hemifrån. Många är redan vana i att arbeta med exempelvis videokonferenser, men när det pågår över en längre tid lyfts teknikens roll och blir helt helt plötsligt central i många fler människors vardag. 

Konferenser och avstämningar tas nu mera över Skype for Business, Microsoft Teams eller Zoom.

Man kommunicerar via Slack för att stämma av, delar kalendrar och dokument i Google Drive och så vidare. Detta gäller främst yrken som är baserade på kontor till vardags, men sedan finns det branscher som i det oroliga läget är beroende av att vara på plats och det är i synnerhet i de sammanhangen som den digitala tekniken möjliggör ett nytt arbetssätt. 

En av de många branscher som drabbas just nu är kulturbranschen där teatrar, konserten och operor blir inställda och museum slår igen för minska risken för smittospridning. Det är en bransch som i nuläget blöder och de som fortfarande har öppet märker av minskade besökssiffror. Det är där som den svenska innovationsandan kommer in och för att ge människor möjlighet att fortfarande ta del av kulturen digitaliserar man.

Kungliga Operan ställer in alla sina evenemang för våren, men visar i stället sina produktioner direkt på nätet på operanplay.se . Även andra teatrar och underhållningsinstitutioner följer det och livesänder konserter som genomförs i lokaler utan publik. Moderna museet har nyligen gått ut med en digital rundvandring av utställningarna, där man hemifrån på sin dator, varje dag klockan 12, kan få följa med runt i byggnaden och ta del av samtida konst. För den filmintresserade, som nu inte längre har möjlighet att gå på bio efter att Filmstaden stängt ner sina biografer, släpps de senaste biofilmerna på sfanytime.com. 

Mitt i den osäkerhet finns ändå hopp. Kreativitet och nyskapande, innovation och medmänsklighet får vara ledorden. Då kommer vi komma ut ur det här, starkare än förut. 

Leave a Reply