Att beskriva spelbranschen i Sverige som vilda western är kanske att ta i, men sanningen är att de svenska myndigheterna inte har haft möjlighet att kontrollera alla aktörer som har rört sig på marknaden. 

– Det kommer att förändras med den nya spellagen som trädde i kraft den 1 januari i år. Det känns jättebra. Vi har väntat länge på en ny lag, säger Anders Sims, kommunikationschef på spelinspektionen.  

Spelinspektionen är den myndighet som ska säkerställa att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet i Sverige utövas lagligt, säkert och tillförlitligt. De bevakar även konsumenternas intressen och ska medverka till att minska riskerna för de sociala skadeverkningar som spelande kan medföra. Men utan en fungerande lagstiftning har myndigheten arbetat i motvind.    

– Det är inte alla om känner till att vi har haft många internationella spelbolag som har verkat i Sverige utan att ha tillstånd att vara här. Vi har inte haft möjlighet att kontrollera att de tar ansvar – och vi har inte heller kunnat ställa krav på dem, säger Anders Sims, kommunikationschef på Spelinspektionen.  

Han berättar att Spelinspektionen har väntat på en ny spellag i flera år. När de fick besked om att en ny lag kommer att träda i kraft den 1 januari 2019 blev de positivt överraskade. 

– Det är viktigt att spelmarknaden är trygg för konsumenterna – och nu måste spelbolagen ta ansvar. De måste lära känna sina kunder, hur de spelar och varför. Om de ändrar sitt beteende och börjar spela på ett ohälsosamt sätt ska spelbolagen hjälpa kunden till ett mer återhållsamt spel – eller guida dem vidare, säger Anders Sims.  

Men det är inte bara den nya lagen som har förändrat arbetet för Spelinspektionen. De bytte även namn till från Lotteriinspektionen till Spelinspektionen den 1 januari. I början av december lanserade de en ny logga som kommer att vara konsumentens guide till de spelbolag som är godkända att vara en del av den svenska spelmarknaden.

– Vårt arbete kommer att förändras. Vi tar bland annat emot och handlägger ansökningar från spelbolag som vill verka på marknaden. Vi kommer dessutom att utföra tillsyn av alla aktörer som har fått licens i Sverige.  Det är en stor omställning, men även otroligt spännande, säger Anders Sims och betonar att Spelinspektionens prioritet är konsumenterna. 

Spel är underhållning, men det är även ett stort samhällsproblem. Spelmissbruk får inte bara ekonomiska konsekvenser utan det drabbar även närstående. Spelinspektionen har i samband med att den nya lagen trädde i kraft infört ett centralt självavstängningssystem. Genom spelpaus.se kan konsumenten stänga av sig från samtliga spelbolag som har licens i Sverige. 

– Man kan välja mellan till exempel en, tre eller sex månader – eller att stänga av sig tills vidare. Det är omöjligt att ångra sig och öppna upp sina konton i förtid. Jag hoppas att det kommer att höja tröskeln så att färre spelmissbrukare får problem igen, säger Anders Sims. 

Den nya spellagen innebär även att bolagen inte kan ge ut bonus på samma sätt som tidigare. De kan till exempel inte erbjuda bonus till spelare som har slutat att vara aktiva för att kunna locka tillbaka dem som kunder. De får dessutom bara erbjuda bonus till nya kunder – och inte aktiva spelare. 

– Det blir med andra ord hårdare nypor, men det är bra för konsumenterna. Under 2019 kommer vi att arbeta hårt för att se till att alla spelbolag med licens följer den nya spellagen, säger Anders Sims.

Leave a Reply