I början av maj avgjordes riksfinalen i SM i Juridik i Högsta domstolen. Vinnare blev Madhusha Gurusinghe och Astrid Svensson från Göteborgs universitet. Nu väntar en resa till Mannheimer Swartlings kontor i Shanghai – och en spännande karriär inom juridik.

Madhusha Gurusinghe och Astrid Svensson har precis påbörjat sin sista termin på juristprogrammet vid Göteborgs universitet. De kallar sig själva för ett bra team, och just det var en av anledningarna till att de valde att anmäla sig till årets SM i juridik.
– Vi samarbetar väldigt bra och 2018 vann vi en annan case-tävling. Det har varit riktigt roligt – det största man kan tävla i som student är SM i juridik, säger Madhusha Gurusinghe.
SM i Juridik är en rikstäckande tävling i processföring inför svensk domstol. Juriststudenter från universiteten i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå är inbjudna att delta.
– En utmaning var att få tiden att räcka till. Förutom heltidsstudier arbetade jag morgon och dagtid, medan Madhusha arbetade kvällstid. Vi hade inte de bästa förutsättningarna rent schemamässigt, men vi kämpade på och fick ihop det, säger Astrid Svensson.
Årets tävling kretsade kring ett immaterialrättsligt case. Madhushas och Astrids fiktiva klient var en trummis som blev utesluten ur sitt band när gruppen började tjäna pengar. Trummisen ville ha en del av kakan, men hur gör man när det till exempel inte finns något skivbolag med i processen?
– För att få till en stark juridisk argumentation, ville vi förstå klientens produkter och affärsmässiga utmaningar samt vad som låg i klientens intresse, säger Astrid Svensson.
SM i Juridik består av flera olika moment. Finalen avgörs i Högsta domstolen inför en jury bestående av justitieråd. Astrid Svensson berättar att det var ett privilegium att få plädera i Högsta domstolen. Madhusha Gurusinghe tillägger att det var nervöst, men också oerhört spännande.
– Det finns jurister som aldrig får plädera i Högsta domstolen. Att vi fick göra det som studenter är stort, säger hon.
Madhusha Gurusinghe och Astrid Svensson kallar ögonblicket när de fick reda på att de hade vunnit i SM i Juridik för overkligt.
– Vi blev chockade, men sedan jätteglada, säger Madhusha Gurusinghe och skrattar. Vinsten var 10 000 kronor och en resa till Mannheimer Swartlings kontor i Shanghai.
– Det ska bli spännande att få resa till Shanghai i höst och vi ser verkligen fram emot resan, avslutar Astrid Svensson.
Utveckla din karriär hos Mannheimer Swartling
Mannheimer Swartling erbjuder högkvalitativ
affärsjuridisk rådgivning i Sverige och globalt.
Utbildning och kunskapsutbyte genomsyrar hela organisationen. Den inkluderande vinstdelningsmodellen, Pure Lockstep, leder till en generös och prestigelös företagskultur där kunskap delas och sprids. För studenter erbjuder byrån bland annat traineeprogram, praktik, och flertalet event.

Leave a Reply