Vill du bli kommunikatör? Eller har du siktet inställt på en karriär inom ekonomi? Oavsett vad du drömmer om finns det flera vägar att ta dig dit. Den klassiska synen på utbildning där universitetsutbildningar med höga antagningskrav är enda vägen börjar bli förlegad. Idag finns det flera olika utbildningstyper som kan ta dig ända fram.  

Visst, vissa jobb kräver en universitetsexamen, så är det bara. Det går inte att komma ifrån att om du vill bli läkare krävs det att du har läst ett läkarprogram på universitetsnivå. Men för de flesta titlarna finns det flera olika vägar att gå. Alla utbildningstyper har sina för- och nackdelar såklart, men det är viktigt att inte låta sig begränsas när du ska göra ditt val. Studentum.se är en söktjänst för utbildningar där du kan hitta och jämföra utbildningar inom flera olika segment. Här presenterar vi fem av de tio utbildningstyperna du kan hitta där.  

Universitets- och högskoleutbildningar 

Eftersom universitet har funnits i Sverige sedan 1400-talet är det inte konstigt att utbildningstypen ses som den mest klassiska formen av eftergymnasial utbildning. På universitet läser du antingen fristående kurser eller program på tre till fem år. Här får du fördjupa dig i ett ämne i taget och får en kandidat- eller master/magister-examen när du är klar. Du kan sedan välja att läsa vidare och forska i det ämne som intresserar dig. 

Passar dig som: 

 • Tycker om att grotta ner dig i ett speciellt ämne
 • Är intresserad av akademiska studier
 • Vill leva ett klassiskt studentliv med nollning, studentpubar och kåraktiviteter

YH-utbildningar 

De senaste tio åren har intresset för YH-utbildningar (tidigare kallat KY-utbildningar) ökat. Utbildningarna är framtagna för att fylla ett behov på arbetsmarknaden, och får inte starta om behovet inte finns. De är oftast två år långa och består till stor del av praktik. På det sättet får majoriteten av studenter jobberbjudanden innan de tagit examen. Det finns mängder av YH-skolor i Sverige idag, och utbildningsutbudet varierar efter vilka branscher som behöver personal. 

Passar dig som: 

 • Vill läsa en relativt kort utbildning 
 • Hellre lär dig ute på en arbetsplats än i en föreläsningssal 
 • Prioriterar utbildningar med stora jobbmöjligheter efter examen

Komvuxutbildningar 

I varje kommun finns vuxenutbildning som du som bor i kommunen kan ta del av. Komvux används av många som ett sätt att läsa upp betygen från gymnasiet och på det sättet skaffa behörighet för universitetsstudier. Men det erbjuds också hela program som förbereder dig för en karriär som t.ex. kock eller frisör. Kurserna är ofta korta och programmen är cirka en till två terminer. Om du tillhör dem som lär sig bäst genom praktiska övningar finns det möjlighet att läsa programmen som lärling ute i arbetslivet. 

Passar dig som

 • Behöver läsa upp dina gymnasiebetyg inför högre studier 
 • Lockas av begreppet learning by doing 
 • Önskar att du fick en ny chans att välja gymnasieutbildning 

Yrkesutbildningar 

Du som väljer en yrkesutbildning har redan bestämt dig för vad du vill bli, till skillnad från någon som läser ett bredare universitetsprogram. Yrkesutbildningar finns i alla möjliga former och innefattar allt från utbildningar inom t.ex. skönhet som varar i ett par veckor till längre utbildningsprogram på ett par år. Det är inte ovanligt att utbildningarna arrangeras av privata aktörer eller att du som studerar där behöver betala en avgift.  

Passar dig som: 

 • Redan vet vad du vill bli och letar efter snabbaste vägen dit 
 • Inte har något emot att betala för din utbildning
 • Är på jakt efter en relativt kort utbildning

Distansutbildningar 

I takt med att vi blir mer och mer digitala ökar intresset för distansutbildningar. Det är idag möjligt att läsa kurser och utbildningar i t.ex. Stockholm från vilken stad som helst – i hela världen. Du hittar distansutbildningar på t.ex. universitet, YH-skolor och Komvux. Upplägget är ofta väldigt flexibelt och går många gånger att kombinera med det liv du har idag. 

Passar dig som: 

 • Inte vill behöva flytta för att börja plugga
 • Behöver kunna kombinera ev. studier med det liv du lever idag 
 • Inte vill begränsas av utbildningsutbudet i din närhet

PS. Innan du väljer utbildning är det bra att göra research på vad som väntar dig efter din examen. På AllaStudier.se hittar du sektionen Jobb & Lön. Där hittar du snittlöner och jobbutsikter för nästan 9000 yrken.

Leave a Reply