Vi har låtit äventyraren, föreläsaren, inspiratören och filantropen Johan Ernst Nilson få dela med sig av några erfarenheter från världens alla hörn. De är långt ifrån alla, men tillräckligt för att bli mer än imponerad. Men Johans upptäcktsresande började egentligen med en simpel vadslagning.

Vid ett tillfälle antydde Johans vänner att man inte kan göra vad som helst genom att enbart träna och vara fokuserad. De menade att Johan inte skulle klara av att göra en fysisk resa så som att exempelvis cykla till Göteborg. Ett antagande de baserades på att han hade en 1a i gymnastikbetyg i skolan.
– Jag tog detta som en utmaning och packade mina saker och cyklade till Sahara i Afrika. Jag spydde redan första dagen och ville ge upp, men 52 dagar senare stod jag där med sand mellan tårna och insåg att allt är möjligt – det omöjliga tar bara lite längre tid, berättar Johan.

Hur hittar du nya utmaningar?
– Utmaningar eller äventyr förknippas ofta med en geo­grafisk plats eller en fysisk prestation, vilket i många fall stämmer. Amundsen nådde Sydpolen, Hillary besteg Everest och Buzz Aldrin stod på måne. Alla dessa presta­tioner må vara fysiska eller geografiska, men när jag lärt känna Buzz genom åren och frågar honom vad den största utmaningen var så var det att “våga”. Utmaningarna har ändrat inriktning sedan jag startade för 25 år sen. Idag handlar det mycket mer om hur jag kan förändra världen, påverka beslut och inspirera andra. Alla mina äventyr har idag en koppling till filantropi och välgörenhet.

Hur förändrar dina äventyr dig som människa?
– Äventyren är grunden till allt jag är idag. Alla misstag, lärdomar, rekord, misslyckanden, skador, framgångar, vänner, ovänner, bergstoppar och världshav har ju själv­ klart skapat mig. Expeditionerna är en sån stor del av mitt liv. Över 3000 nätter i tält är nästan nio år av mitt liv och dessa 25 år, 50 expeditioner och 168 länder har lärt mig så mycket. Det har förändrat min syn på kulturer, religioner, risktagande och värderingar.

Hur finner du lugnet?
– Äventyren ledde mig även till Dalai Lama som har blivit en viktig person i mitt liv. Mina möten med Dalai Lama har guidat mig mycket i min utveckling. När jag var yngre letade jag efter lugnet på olika fysiska platser samt att det materiella var väldigt viktigt. Idag finner jag lugnet i mig själv, och även om det är kul med prylar så äger de mig inte. Jag är nog som lyckligast när jag sitter uppe bland bergen i Himalaya och tittar ut över en fantastisk natur.

Hur uppstod ditt välgörenhetsarbete och arbetet som ambassadör?
– Min familj har i era generationer haft en stiftelse som stödjer medicinsk forskning så när jag tidigt startade med äventyr hamnade jag snabbt i kyrkan framför konfirma­tionsgrupper där jag föreläste gratis runt Sverige om att allt är möjligt. Jag ck en medalj av Svenska Kyrkan för mitt arbete för ungdomarna och det gav mig nog inspira­tion att fortsätta med mina föreläsningar på en mer inter­nationell nivå. Mitt intresse för miljön började med mina filmer om jordens klimat under början av 90­talet, men det var inte förrän 10 år senare som jag blev ambassadör för mina första organisationer vilka var MinStoraDag, Mentor, Non Violence Project med era.

Vad är mest i ropet för dig just nu?
– Jag alltid varit imponerad av företag som Postkod­ lotteriet och Paul Newman’s såser som har hittat en affärsmodell där den lilla personen kan göra en stor skillnad. En dag ringde min vän Daniel Lundh mig och berättade att han hade en idé som byggde på exakt detta. I grunden bygger idén på det där lilla trädet som ibland kommer i email­signaturen med texten “don’t print this email, for a better planet”. Ingen äger ju träd­konceptet och varje gång någon skickar ett email kommer infor­mation ut om hur man kan förändra världen, men det är bara “awareness”. Kan detta omvandlas till “action”? Genom att knyta an en annonsör till “trädet”, skulle folk då kunna tänka sig att ha en signatur i sina email? Efter två år av tester och utvecklande visade sig att både emai­ lande personer samt företag kan tänka sig att bidra till en bättre värld. För varje email som skickas doneras pengar till en organisation som man själv kan välja via Aidbox. Varje dag sänds era miljarder emails och om bara någon procent bestämmer sig för att lägga in Aidbox i sina mail så kan vi donera hundratals miljoner till välgörenhet. En av de bättre affärsidéerna i modern tid. Så genom Aidbox kan jag göra förändring på helt ny nivå.

Vad skulle du rekommendera för äventyr i Sverige och utomlands i sommar?
– Många tror att äventyr måste göras någon annanstans, men det finns massor att göra i vårt avlånga land. Kajak i skärgården, fjällvandra i Abisko eller cykla runt på Öland. Vill man längre bort och kan tänka sig att lägga lite mer tid och pengar så är en bestigning av Mont Blanc väldigt vackert. Jag har bestigit Mont Blanc tolv gånger och tycker lika mycket om det varje gång, men räkna med en vecka för ett sånt äventyr. Vill man lägga sig på en lite lägre äventyrsnivå är en vandring längs pilgrimsleden i Spanien en n upplevelse. Men även en kitesurf­kurs i Portugal eller en mer äventyrlig resa med cykling i Schweiziska alperna.

Johan skriver svar på sina frågor medan han sitter i planet från Japan. Hans vän i sätet bredvid reagerar på hans rekommendation. Han menar att ”Alperna – är inte det en jäkla massa uppförsbackar?” – Jo, svarade Johan. Men det är lika många nedförs­ backar.

5 Snabba om Johan
1. Berätta något som man inte kan tro om dig?
När jag var 21 år gav ut en bok med 365 dikter
2. Senast lästa bok?
The power of Now, av Eckhart Tolle
3. En motiverande låt du ofta lyssnar på?
Give Peace a chance, med John Lennon
4. Poddfavorit?
Jag lyssnar på en del poddar av min vän Tony Robbins
5. Förebild?
Elton Musk

Leave a Reply