Kompetensförsörjning är ett aktuellt problem i dagens samhälle. Företag har svårt att hitta och rekrytera rätt kompetens samtidigt som gymnasieelever och studenter har svårt att se vad deras utbildning kan resultera i för yrke. Entreprenörerna Albin Mannberg och Harry van der Veen, grundarna av PreOption, har en lösning som kopplar ihop skolan och arbetsgivarna.

PreOption skapar en samlingsplats för arbetsgivare där de har möjlighet att finna framtidens talanger. Företagen kan stärka sina arbetsgivarvarumärken genom att marknadsföra sig mot framtidens kompetens och eleverna får en bättre inblick i de olika företagen och en uppfattning om fördelarna med att arbeta hos de olika arbetsgivarna.

Utöver att vara en samlingsplats och skapa marknadsföringsmöjligheter möjliggör PreOption en matchning mellan eleverna och arbetsgivare, där eleverna får möjligheten till att följa med och skugga under två dagar på olika arbetsplatser. Där syftet är att se, lära och förhoppningsvis få svar på några av alla de frågor som gymnasieelever och studenter kopplar till sina framtida arbetsgivare.

Idag läser vi tre år på gymnasiet innan vi därefter läser fem år till på högskola eller universitet utan att egentligen veta vad studierna kommer att resultera i, säger Albin.

Under gårkvällens regionfinal i Venture Cup Nord prisades idén när PreOption kammade hem priset som regionens Game Changer. Prissumman som teamet fick var 50 000 kronor och grundarna kommer nu att tävla vidare i Sverigefinalen som äger rum i Stockholm den 12 september.

Pris: Game Changer, Venture Cup Nord
Idé: PreOption
Team: Albin Mannberg & Harry van der Veen
Ort: Skellefteå

Leave a Reply